снимка: Jon Griffith, Alpine exposures

Историческо изкачване на Линк Сар в Каракорум (видео)


Американска експедиция е изкачила успешно Линк Сар (7041м) в източната част на Каракорум, Пакистан. Линк Сар беше един от най-известните неизкачвани високи върхове на планетата. 

Екипът е в състав Стив Свенсон, Крис Райт, Греъм Цимерман и Марк Ричи, а подробности ще бъдат известни след като четиримата се справят с дългото и трудно спускане. Това е четвъртия опит на Свенсон на Линк Сар. 

Райт, Свенсон и Цимерман имат опит по източната стена през 2017г, но се отказват поради лошото време и опасните условия. Райт, който има значителен експедиционен опит, описва върха като “Зашеметяващо, често опитвано, но още неизкачвано гранитно чудовища в рядко посещавана долина в сърцето на Каракорум… несъмнено един от най-завладяващите неизкачвани върхове в големите планински вериги.”

През 2015 Анди Хаусман и Джон Грифит също бяха в долината Чаракуза и изкачиха за първи път Линк Сар Запад. “Микс от лед, сняг и скала”, обяснява Грифит. “Катери се в свръзка от долу до горе. Както му е реда. Трябва да се изграждат первази, за да се бивакува извън изложения на север лед. Спиш в седалка”

Вижте видео от изкачването на Линк Сар Запад:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *