Денис на върха Снимка: Денис Урубко/mountain.ru

Последният мохикан* и неговият “Меден месец”


Денис Урубко и Мария (Пипи) Кардел вече са в подножието на планината. 24 часа непрекъснато движение бяха необходими на Денис за да сбъдне мечтата си – нов маршрут на Гашербрум 2. Соло, без кислород и без комуникация – в чист алпийски стил. 

Експедицията не протече по план, Денис и Мария трябваше заедно да поемат по новия маршрут, но травма на гърба по време на трекинга към Базов лагер почти обездвижи Кардел. Тя успя да достигне едва лагер 2 по нормалния маршрут като аклиматизация, преди да се откаже и Урубко да поеме сам. Въпреки силните болки тя остана в базовия лагер докато Денис се завърне след самотното си изкачване. Пипи вече е настанена в болница. 

Денис споделя в интервю пред mountain.ru че е успял да запази жив огъня в себе си въпреки проблемите, че много е искал да успее и да въплъти идеята си за свобода. За него това изкачване е като красив щрих, за който един художник мечтае много години. На пределът на силите и възможностите, но точно с това е ценен алпинизмът. И добавя:

контролирай чуждите грешки, избягвай своите

Пипи и Денис са планирали маршрута за 3 до 5 дни, но тръгвайки сам Денис достига върха за 24 часа след което слиза в лагер 1 по нормалния маршрут. Почти 48 часа няма сведения за него – нещо нормално в недалечното минало и немислимо в днешни дни. Нямайки в себе си никакво средство за комуникация, той не е разчитал на Дон Бауи в случай на инцидент. 

В 20:40 е пресякъл първия бергшунд в подножието на стената на 6050м. Лед, фирн, сераци, лавиноопасен сняг и пропаст от километър под краката му. По изгрев е бил в края на ледените дъски. Последвали са скални прагове, серак под който е траверсирал вляво и огромно плато. Плато с дълбок сняг след периода с лошо време.

Там беше важно просто да оцелееш. Физически.

Излизайки през центъра на връхната пирамида, той е на върха в 20:40, 24 часа след достигането на стената. Денис споделя, че е планирал да е по-кратко, но признава че спасителните акции, в които се включи, са го изтощили. 

За списание Desnivel Денис разказва, че на върха е бил почти сляп от силния вятър. Не е имал в себе си бивачна екипировка, нито дори вода, само няколко енергийни гела. На слизане по нормалния път той е принуден да изчака зората на 7400, защото не бил е сигурен къде минава маршрута, макар че едва преди няколко дни се е изкачил по него за аклиматизация. Прекарва няколко часа на тази височина преди да продължи към лагер 1. Дон Бауи, Джеймс Матю и Лота го посрещат там с напитки, за което Денис е много благодарен. 

Honeymoon, червената линия. Снимка: Денис Урубко/mountain.ru

Денис кръщава маршрута “Меден месец” (Honeymoon). Нито една жена не е прокарала нов маршрут в алпийски стил на осемхилядник, а този беше мечтата на Мария и Денис. Това все още предстои. 

*заглавието е от интервюто на Анна Пиунова с Денис Урубко в mountain.ru

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *