Майк Хорн и Бьорге Оуслан с нова арктическа експедиция


Двамата ветерани Майк Хорн (53) и Бьорг Оуслан (57) отново се отправят към Северния ледовит океан. Целта им е да го прекосят в началото на полярната зима. Двамата вече са в Ноум, Аляска откъдето ще потеглят с “Пангея” – лодката на Хорн. 

Двамата ще опитат да достигнат колкото е възможно по-дълбоко в океана, докато ледът го позволява. След това ще оставят “Пангея” и ще продължат на ски през замръзналия океан до географския Северен полюс. Очаква се да прекосят над 500км ледена пустош до полюса ако успеят да достигнат набелязаната точка на 86 градуса северна ширина, където смятат да слезнат от лодката. 

Двамата ще се движат на ски през полярната нощ, слънцето на тази геограгфска ширина залязва на 23 септември и изгрява чак при пролетното равноденствие. След полюса им остават още 800км до края на леда, северно от Свалбард. Там ще бъдат очаквани от “Пангея” и екипажа й. 

 

Маршрутът, синята линия е пътуването с лодка, червената със ски. Илюстрация Бьорге Оуслан

През 2006 Оуслан и Хорн достигнаха Северния полюс през зимата за 61 дни, без външна помощ и логистична подкрепа от нос Арктически в Русия. Постижението им обаче не може да се впише като зимно, тъй като двамата стъпват на полюса два дни след пролетното равноденствие. Година по-късно руснаците Матвей Шпаро и Борис Смолин стартират своя експедиция на 22 декември, денят на зимното слънцестоене. Достигат полюса на 14 март 2008, след 84 дни и все още в рамките на зимата, но не успяват да се справят без външна подкрепа. 

Сега Хорн и Оуслан ще опитат да вместят пътуването в рамките на три месеца и да са приключили преди зимата да се разгърне напълно. Това ще е първото по рода си прекосяване на Северния ледовит океан през Северния полюс до Свалбард по време на полярната нощ. Ще носят в себе си храна за 75 дни, с дневни порциони от 6000kcal, а шейните им ще тежат по 160-170кг всяка. 

Това е втора мащабна експедиция за Майк през тази година, след опита му на К2 през лятото в Каракорум.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *