Еверест снимка: summitsweb

Непал въвежда нови изисквания за водачите и желаещите да изкачат Еверест


Министерството на туризма в Непал обяви на пресконференция в Катманду вчера (14.08.2019), че предвижда въвеждането нови изисквания относно изкачването на Еверест. Те се отнасят както до желаещите да стъпят на покрива на света, така и до водачите и агенциите, които предлагат услугата. Новите правила трябва тепърва да бъдат одобрени от Парламента, но целта е да влезнат в сила за пролетния сезон през 2020г. 

Непалското правителство обмисля рестрикции и строги правила за изкачването на най-високия връх на планетата вече години наред, но до момента това не се случваше. Тазгодишното “задръстване” към върха стана повод за действия в тази посока. 

Основните точки в бъдещите изисквания са:

  • Минимум три години опит в организиране и провеждане на височинни експедиции за компаниите, които искат да водят клиенти на Еверест;
  • Всеки желаещ да направи опит на Еверест трябва да покаже доказателство за поне един изкачен връх над 6500м;
  • Минималната сума за клиент следва да е минимум 35000 щатски долара (вероятно с включен пермит);
  • Валидно здравно удостоверение за всеки алпинист/клиент;
  • Задължително наемане на обучен и легитимен непалски водач;
  • Всеки, потеглил към Сагарматха или друг осемхилядник в Непал, да е изкарал основен и височинен катерачен курс;

Докладът засяга и други аспекти относно изкачването на Еверест – подобряване на процеса по фиксиране на маршрута и по-добра система за метеорологични прогнози. Според Йогеш Баттарай, министър на туризма на Непал, е необходимо тестване на здравословното състояние и катерачните умения преди да бъде издаден пермит за осемхилядник. 

В блога си Алан Арнет споделя виждането си относно въздействието на тези нови правила върху идния сезон. Според него минималната такса от 35000 долара (с включен пермит) няма да откаже неопитните катерачи, какъвто ефект би имало увеличение на цената на пермита. Вероятно това е реверанс към операторите, които се опасяват че по-скъп пермит ще се отрази на бизнеса. Средната цена на непалска агенция през изминалия сезон е била 40000 долара, като отстъпки и договорки често я свалят и под 30000. 

За съжаление, макар това да е стъпка в правилната посока, две от изискванията могат лесно да бъдат заобиколени. 3 години опит във височинни експедиции за агенциите означава, че почти всеки височинен водач може да потвърди, че го има.

Доказателството за изкачен връх над 6500м също е спорно. Предвид честите случаи на фалшифицирани снимки от Еверест напоследък, получаването на сертификат за връх над 6500 не би трябвало да е проблем. Проверката вероятно ще се извършва от водачите, които имат интерес клиентът им да бъде част от експедицията. За сравнение – Китай изисква доказателство за осемхилядник, преди да издаде пермит за изкачване на Еверест откъм Тибет, а проверката се извършва от независима агенция. 

Предстои да разберем дали правителството ще одобри изискванията и дали непалските власти ще съумеят да ги прилагат на практика. 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *