Обявиха носителите на Златен пикел за 2019


Френското списание Montagnes и Groupe de Haute Montagne обявиха носителите на Златен пикел (Piolet d’Or) за 2019 година. Най-престижната награда в алпинизма се връчва от 1992г за най-забележителните изкачвания от предходната година. Журито тази година е в състав: Санди Алън от Испания, Казу Амано от Япония, Валери Бабанов от Русия, Хорди Короминас от Испания, Фред Дегуле от Франция, Инес Паперт от Германия и Андрей Штремфел от Словения. 

Философията на Piolet d’Or е да бъдат награждавани изкачвания, които се подчиняват на стриктна етика, високо техническо ниво и отдаденост. Оригиналността на избраната цел, иновативните методи за провеждане на експедициите са също сред водещите критерии. Преодоляването на значителни проблеми в алпинизма, смятани преди за невъзможни, също се цени високо при определяне на номинациите. Не на последно място сред критериите са и уважението към планините, красотата на движението и духът в който алпинистите катерят тези върхове. Организаторите смятат, че не можем да предадем на бъдещите поколения планини, осакатени в името на разрушителен стил на катерене, без това да промени дълбоко самия дух на алпинизма.

За 2019 наградите са присъдени на три иновативни изкачвания. Първото е по знаменитата северна стена на Латок 1 (7145м) в Каракорум – Томас Ливингстън, Алеш Чесен и Лука Стражар. Те се справиха с 2/3 от неизкачвания северен гребен, преди да се прехвърлят по-безопасния кулоар между Латок 1 и Латок 2, постижението им ще остане в историята като първото успешно изкачване на Латок 1 от север. 

Другите две награди са присъдени за солови изкачвания. През октомври Давид Лама стъпи на неизкачвания Лунаг Ри (6907м) в Непалските Хималаи, а Хансйорг Ауер постигна успех на девствената западна стена на Лупгар Сар (7200м) в Каракорум. За съжаление двамата австрийци Лама и Ауер загинаха заедно в лавина в Канадските скалисти планини през април тази година, с тях беше и Джес Роскели

Златен пикел за цялостен принос ще бъде присъден на Кшищов ВиелицкиНаградите ще бъдат връчени на ежегодния планински фестивал в Ладек, Полша


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *