Президентът Радев с преход в Пирин и ангажимент за медицински хеликоптер


“Имаме прекрасни планини и те не са само безценен природен ресурс, но и част от нашата национална идентичност. Институциите следва да подкрепят инициативите на Асоциацията на планинските водачи, за да може българските планини да стават по-достъпни за младите хора.“

Това заяви вчера президентът Румен Радев след като взе участие в преход през Кончето и едноименния заслон. Така Радев изпълни поетия ангажимент пред Асоциацията на планинските водачи в България да посети подновения заслон Кончето в най-труднодостъпната част на Пирин. Румен Радев занесе и монтира аптечка на заслона.

“Тревожен е фактът, че при тежки инциденти в планината вече не може да се разчита на хеликоптерите, които бяха ангажирани от БЧК. Нужно е да осигурим въздушна спешна помощ в цялата страна.”

Президентът призова да опазим планините от посегателства, незаконна сеч и бракониерство. Радев отбеляза и необходимостта планинската спасителна служба да разполага със съвременно оборудване, включително хеликоптери за въздушно спасяване и транпортиране. Единственият медицински хеликоптер у нас беше продаден наскоро от фирмата, която го стопанисваше и поддържаше. 

В прехода от х. Яворов до х. Вихрен през Кончето взеха участие директорът на Дирекция „Национален парк Пирин“ Росен Баненски, ръководителят на катедра „Туризъм, алпинизъм, ориентиране“ в НСА доц. Александър Шопов, Дойчин Боянов и Емил Божанов. 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *