Стефан Стефанов

Стефан Стефанов се включва в екипа на Нирмал Пурджа за Шиша Пангма


В интервю за Българското национално радио адв. Стефан Стефанов съобщи, че е включен в искането за пермит на Шишапангма като част от екипа на Нирмал Пурджа. Двамата се познават от изкачването на К2 през юли. След първата неуспешна атака на К2 почти всички експедиции напуснаха Базов лагер, а появата на Нимс мотивира оставащите да направят втори опит. 

Стефанов също споделя, че първата атака според него е била грешка тъй като е имало твърде много хора във високата част на планината, а въжетата в най-опасния участък (Гърлото на бутилката) не са били фиксирани. 

Връх Шиша Пангма в момента е затворен за изкачване от китайските власти. Спонсорите на Project Possible опитват да получат пермит за екипа на Нимс чрез британското правителство. До момента Нирмал Пурджа има изкачени 11 осемхилядника за едва 96 дни, като му остават само Шиша Пангма, Манаслу и Чо Ойю. Целта му е да изкачи всички осемхилядници за 7 месеца.

Шиша Пангма е най-ниският осемхилядник, но със зловеща слава за нас българите след като през 2018 там изчезна Боян Петров. Изкачването на Главния връх (8027м) е изключително опасно и голяма част от алпинистите достигат до Централния (8013м). За Хималайската корона обаче се изисква достигане на най-високата точка. 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *