Трагедия на пик Победа


Прекратено е издирването на трима изчезнали алпинисти под пик Победа (7439м). Те са в неизвестност от 16 август. 

На 4 август  Александър Чечулин, Мурат Отепбаев и Андрей Корнеев стартират атаката си към Победа като целта им е да извършат траверс на масива. И тримата са опитни алпинисти, дни преди да поемат към Победа Чечулин и Корнеев изкачват Ленин, а Отепбаев Кан Тенгри. 

При атаката са забавени от дълбокия сняг и честата липса на видимост, достигат върха едва на 15 август след седмица на височина над 7000 метра. По това време те са вече с изчерпани запаси и без повече газ за топене на сняг. В същия ден съобщават, че Чечулин не се чувства добре и е с височинни симптоми. Решават да използват по-директния маршрут Алабаков за слизане, който също би им отнел поне 4 дни.

Още в началото на спускането пада лавина, която помита част от екипировката им, налага се да прекарат нощта в снежна пещера. Връзката с базов лагер е непостоянна, а времето лошо, което не позволява директно наблюдение и хеликоптерно обследване. 

На 16 август Отепбаев и Корнеев съобщават, че Чечулин е починал на височина 6900м. Това е и последното съобщение от тях. Андрей и Мурат продължават слизането, но не се завръщат. В следващите дни са извършени няколко хеликоптерни полета, включително с термокамера, но не са открити следи от двамата. Търсенето е преустановено по желание на близките. 

Пик Победа (Дженгиш Чокусу) е най-високият планински масив в Тян Шан. Намира се на киргизко-китайската граница.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *