Денис Урубко обяви плановете си за зимния сезон


Денис Урубко обяви плановете си за идната зима по време на 16-я фестивал на планинарското кино в Краков. 

В целите му са Броуд Пик и К2. Първото зимно изкачване на Броуд Пик е осъществено от поляците Мачей Бербека, Томаш Ковалски, Адам Биелицки и Артур Малек на 5 март 2013г. Бербека и Ковалски загиват на слизане. За Урубко обаче това изкачване не е чисто зимно, тъй като според него зимата продължава от 1 декември до края на февруари. Воден от това, той ще опита да изкачи Броуд Пик през февруари или по-рано. 

Той ще разполага и с пермит за К2. Вторият по височина връх и последен неизкачен през зимата осемхилядник, е залегнал в плановете му, но зависи и от атаката на Броуд Пик, който да послужи за аклиматизация. Урубко споделя, че при добра прогноза и сигурен партньор, ще направи опит и на К2.  Партньор на Денис в идващата експедиция ще бъде Дон Бауи, той ще го придружава на Броуд Пик, но все още не е ясно дали ще продължи за К2 или Урубко ще намери партньор сред действащите експедиции там. 

Най-неочакваното изявление на Денис е, че след тази зимна експедиция би искал да приключи с височинния алпинизъм и да насочи енергията си само към скалното катерене.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *