Еверест и Лхотце снимка: summitsweb

Есенният сезон в Хималаите. Килиан Жорнет се отправя към Еверест


Еверест и Лхотце 

Динамичен сезон се очертава тази есен под Еверест. През последните близо 10 години почти няма успешни есенни експедиции до най-високия осемхилядник на Земята. Стълпотворението от хора през пролетния сезон, обаче възобнови интереса и към следмусонния период. 

Проблемите през есента са много – експедициите са малко и трудно се поделя работата по фиксиране на маршрута и пробиване на пъртина, катеренето се превръща в титанично усилие, което се доближава до изкачванията преди десетилетия. Докторите на ледопада не работят и през есента, така че прокарването на маршрут през ледопада Кхумбу е в ръцете на алпинистите. През 2017 Алекс Чикон нае трима от специалистите по Кхумбу и организира пренасянето на 80 стълби до Базов лагер за зимния си опит. Твърде скъпо и трудно за голяма част от комерсиалните експедиции. 

Тази година обаче поне две експедиции ще вдъхнат живот на планината. Според Himalayan Times ултрабегачът Килиан Жорнет има намерение да атакува Еверест, като преди това ще направи опит на Лхотце с екип от трима души. Липсва потвърждение от страна на прес екипа му. 

Както вече съобщихме полякът Анджей Баргиел има желание да извърши първото непрекъснато ски спускане от Еверест и да изкачи върха без кислород. Той, заедно със сънародниците си Якуб Побурка и Гржегорж Баргиел вече са по трека към Базов лагер, което опровергава първоначалните предположения, че Баргиел ще атакува от север. Силен екип шерпи, включително двама от “докторите на ледопада” ще оказват подкрепа на експедицията. Миналата година Баргиел извърши първото успешно ски спускане от К2

В Базов лагер ще бъдат и поляците, които ще се подготвят на Лхотце за зимен опит на К2 следващата година. Рафал Фрониа ще опита да изкачи Еверест без да използва кислород. 

Манаслу

Тази година засилен интерес има и към Манаслу, носещите се слухове, че Китай ще затвори Чо Ойю на 1 октомври и вероятно няма да издава пермити за Шиша Пангма насочиха голяма част от комерсиалните експедиции към осмият по височина връх на Земята. Там ще бъде и Владимир Павлов, който вече пое по трека към Базов лагер с цел да се спусне със сноуборд от 8156м. 

Манаслу е цел и за Нирмал Пурджа, който има оставащи само три върха до края на Project Possible. От решението на китайското правителство зависи дали ще успее да завърши проекта си с изкачване на Шиша Пангма и Чо Ойю. 

Дхаулагири

Пореден опит за 80 годишният Карлос Сория на Дхаулагири. Той ще аклиматизира в долината Кхумбу, преди да се отправи към върха. 

За Дхаулагири замина и българинът Атанас Скатов. При успех това ще е десети осемхилядник за него. 

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *