Еверест снимка: summitsweb

Огромен серак заплашва сезона под Еверест. Нимс Дай с успех на Чо Ойю


Еверест и Лхотце

Огромен серак е надвиснал над ледопада Кхумбу и застрашава алпинистите, които атакуват върха през есенния сезон. Някои от експедициите вече напуснаха Базов лагер на Еверест поради съображения за сигурност.

Снимки от дрон са разкрили огромният къс лед, който застрашително е надвиснал над маршрута през ледопада.

Червените кръгчета са серакът и хора, минаващи през ледопада под него. Снимка: Тим Емет

 

 

серакът в близък план, снимка Анджей Баргиел

 

Все още няма категорична информация дали опасният серак ще прекрати изкачванията на полската експедиция Лхотце – Еверест и на сънародника им Анджей Баргиел, който смята да се изкачи на Еверест без кислород и да се спусне със ски. 

Това са първите по-мащабни есенни експедиции на Еверест след дългогодишно затишие. 

Чо Ойю

Нирмал Пурджа е изкачил върха, след като спешно се прехвърли там от Манаслу. Това е дванадесетият осемхилядник на гуркхата и от успеха на проекта му Project Possible го делят само Манаслу и Шиша Пангма. Засега не е известно дали Китай ще му издаде разрешително за най-ниския осемхилядник. 

Манаслу

Следим Манаслу със засилен интерс, тъй като там е Владимир Павлов, който възнамерява да се спусне от върха на сноуборд. Въжетата вече са фиксирани до лагер 4 и скоро може да има и първи изкачвания. 

Дхаулагири

Под седмия по височина осемхилядник се намира и българинът Атанас Скатов в преследване на десетия си осемхилядник. Там е и испанският ветеран Карлос Сория, за който това е единадесета експедиция до върха. Към момента силни снеговалежи забавят прогреса. 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *