Серги Минготе на Нанга Парбат

Серги Минготе с цел да изкачи всички осемхилядници без кислород за 1000 дни


След като извърши успешно шест безкислородни изкачвеания на осемхилядници в рамките на една година и два дни (от лятото на 2018 до лятото на 2019), сега каталунецът се надява да се справи и с оставащите върхове. Конкретната му цел е да изкачи всички 14 в рамките на 1000 дни. 

Към момента му остават около 600 дни да довърши предизвикателството, като за първи връх брои Броуд Пик на 16 юли 2018г. За една година той успя да изкачи още Нанга Парбат, К2, Гашербрум 2, Манаслу и Лхотце.  Целта му тази есен е Дхаулагири с Хесус Корделес и Агустин Абанадес. В базов лагер към тях ще се присъединят Моузес Фиамончини и Хуан Пабло Мор. Под Дхаулагири са също Карлос Сория и швейцарката Софи Лавауд, за която при успех това ще е дванадесети осемхилядник. 

Следващите върхове в списъка на Минготе са Анапурна и Канчендзьонга през пролетта на 2020, Гашербрум 1 през летния сезон, Шиша Пангма, Чо Ойю през есента и Макалу и Еверест през пролетния сезон на 2021г. Всички без използване на допълнителен кислород. Минготе вече има две изкачвания на Еверест – от юг (2003) и от север (2001г). 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *