х. Амбарица

ЗА хижа Амбарица


Българският туристически съюз отново предяви претенциите си към х. Амбарица. В съобщение, изпратено до хижарката Ема Гатева, която стопанисва хижата от 2013г, те уведомяват че ще предприемат мерки за принудителното й отстраняване, ако не напусне доброволно обекта. 

Как се стигна до тук?

До 2012г хижа Амбарица беше известна с изключително лошите си условия, недружелюбния хижар и честите сбирки на ловци със съмнителни намерения. Проблемите на хижата са признати и от самия туристически съюз. Те констатират, че на хижата няма течаща вода, електричество, отопление, а оборудването е старо и не може да изпълнява функциите си. Хижата по онова време се издържа за сметка на БТС. 

Когато Ема Гатева поема хижата през 2013г, в договора й са посочени следните условия: гратисен период за 2014г, поради необходимостта от наложителен ремонт; договор със срок от 5 години, с още една гратисна; както и инвестиция от 5000лв годишно до 2019г. 

Откакто Ема е стопанин на Амбарица, там нещата започнаха да се случват по най-добрия за хижата начин. Поредица от мащабни ремонти, инвестиция в соларни панели, подобрения в интериора, изключителна чистота и множество мероприятия превърнаха Амбарица в желан и посещаван планински дом. Всичко това надвишава многократно договорената инвестиция и ежемесечните наеми, които са дължими по договор (наемът е в размер на една минимална заплата).

За съжаление когато в началото на 2019 договорът изтича, БТС отказват да признаят направените от Ема Гатева разходи за сметка на наемите от 2016г насам и настояват те да бъдат платени в пълен размер и с лихва. Тя твърди, че по силата на устна договорка с предишния изпълнителен секретар на БТС Венцислав Удев, не дължи наем, защото той е за сметка на инвестициите. За съжаление това споразумение не съществува под формата на документ и макар да се е случило пред свидетели, БТС не се съобразяват с него. Договорът на Ема изтече през пролетта, а съюзът отказва категорично да го поднови. 

Самият Български туристически съюз не е собственик на хижата, макар че тя е предоставена за ползване на сдружението. Собственик е област Ловеч и към тях Ема е насочила усилията си да запази създаденото от нея и всички доброволци на Амбарица, а хижата да не се превърне отново в сборище на бракониери.  Спорът следва да се реши в съда, а не със заплахи от страна на БТС. Те самите твърдят, че каузата им е да развиват туризма в България, а какво по-добро за една хижа от добрия стопанин?

Приятели, доброволци и съмишленици на Ема ще я подкрепят утре (09.10.2019) с мирен протест пред Спортната палата, където е централата на БТС. 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *