Йост Кобуш планира зимно, безкислородно и солово изкачване на Еверест (ВИДЕО)


27 годишният германец Йост Кобуш планира да изкачи Еверест идната зима по един от рядко използваните маршрути – западния гребен и кулоара Хорнбайн. При това възнамерява да го направи соло и без кислород. Маршрутът не е преминаван през зимата, а рядко и в другите сезони. 

Искам да задоволя любопитството си. Да видя какво е да съм малко дете на най-голямото игрище в света – Еверест. Големите цели ме привличат. Екстремните условия. Студът. Пътешествието в собствения ми ум. Минималистично. Зимата. Соло. Без изкуствен кислород. Това е моята представа за алпинизъм – включително и на Еверест. Любопитен съм дали ще се получи. 

Йост Кобуш има соло експедиции на Анапурна, Ама Даблам, неизкачваният преди него Нангпай Гозум II (7296) и Ленин. Името му стана известно и с видеото на лавината в базов лагер на Еверест, което той засне при земетресението в Непал на 25.04.2015г. През 2018 е номиниран за Златен Пикел. 

Вижте видеото, в което Йост разказва за плановете си:

Маршрутът през кулоара Хорнбайн на Еверест е вариант на изкачването по Западния гребен. За първи път е преминат на 22 май 1963 от Том Хорнбайн и Уили Ънсолд. Едва пет експедиции след тях и девет човека успяват да стъпят на Еверест през Хорнбайн. Последната успешна експедиция е през 1991г. През 2001 френският сноубордист Марко Зифреди се спуска по него, а година по-късно изчезва там при нов опит. 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *