Китай ще разреши на Нирмал Пурджа да атакува Шиша Пангма


Според The Himalayan Times китайското правителство ще позволи на Нирмал Пурджа да направи опит на Шиша Пангма (8027м). 

Преди няколко дни Нимс изкачи Манаслу, който беше 13-ят осемхилядник от Project Possible, след това той призова в социалните мрежи за съдействие от китайското правителство. За да завърши успешно проекта си, той трябва да изкачи Шишапангма до 23 ноември. 

Главният директор на Climbalaya Дава Шерпа е споделил пред The Himalayan Times, че е получил съобщение от Китайската и Тибетска Алпийска Асоциация, в което се твърди че екипът воден от Нимс ще получи специален пермит, поискан от непалското правителство.  По-рано през тази година в интервю за БНР адв. Стефан Стефанов обяви, че е много вероятно да е част от този екип. 

В момента китайското посолство в Катманду е затворено поради честванията на 70 годишнината от комунистическото управление на страната, така че процедурите по издаване на пермита ще започнат на 8 октомври. 

Нимс в момента е в Самагаун, в очакване на хеликоптер за Катманду. Той сподели и своя план Б, който е да изкачи 15-ят по височина връх на планетата – Гиачунг Канг (7952м) в случай, че Китай откаже разрешително за Шишапангма. 

Нимс не е споделял до момента дали планира да изкачи главния връх на най-ниския осемхилядник. 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *