Григор Вътев личен архив

СК Монтис търси нови хоризонти: Гранитни бастиони – Гренландия 2020


През лятото на 2020 СК Монтис организира експедиция до една изключително рядко посещавана част от земното кълбо – Гренландия. 

Екип от трима приятели си поставя за цел да реализира редица технични изкачвания по отвесните гранитни стени на гренландските бастиони. При успех те ще са първите българи, приели предизвикателството да застанат лице в лице с величествените гранитни стени на Nalumasortoq, Ulamertorsuaq и Ketil  и да направят опит за нов премиерен маршрут.

Експедицията:

Григор Вътев – ръководител.
Участник и организатор в редица експедиции в Алпите, Кавказ, Патагонските Анди, Тян Шан, многократен медалист в проявите от републиканския спортен календар на БФКА. Автор на премиерни изкачвания в България. Планински водач.

Валентино Смиленов – млад и амбициозен алпинист и катерач. Учстник в няколко успешни изкачвания в Алпите.

Костадин Узунов – от 2000г се занимава с катерене и алпинизъм. Инструктор и дългогодишен състезател по ски. Призьор в републиканските първенства по алпинизъм. Изкачвания в Италия, Испания, Австрия, Индонезия, Тайланд, Малайзия, Албания, Македония и Гърция. Автор на премиерни изкачвания в България и Македония.

Върховете:

Регионът е сравнен е с Йосемити (САЩ) заради дългите си маршрути, стръмни гранитни стени, а също и с Патагония заради коварния си климат. Формацията от гранитни върхове е рай за биг уол (big wall) катерачите.

Големите стени във фиорда Tasermiut са може би най-известните в Гренландия, но въпреки това запазват дивата си атмосфера. Тук се извисяват множество върхове с вертикални гранитни стени с височина от 850 до 1400 м. 

Ulamertorsuaq
commons.wikimedia.org/wiki/User:Svickova

Мащабите и трудностите в Гренландия са далеч по-големи, отколкото изглеждат на пръв поглед и за да се изкачат тези стени е необходима отлична логистика.

Времето там се влияе от океана и от гренландската ледена шапка – нейният лед буквално се влива във водите на фиорда Тасермиут. Вятърът, достигащ скорост от 170 км/ч, известен като “Fohn”, връхлита често по сто километровия фиорд и носи дълги периоди на лошо време. 

Ако искате да станете част от тази кауза и да подадете ръка за осъществяването на експедицията, може да го направите в HelpKarma

Повече за СК Монтис и техните експедиции може да прочетете тук и тук


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *