Симоне Моро и Тамара Лунгер на пик Победа в Сибир

Симоне Моро и Тамара Лунгер с планове за Гашрбрум тази зима


Симоне Моро обяви зимните си планове по време на представянето на книгата “I sogni non sono in discesa” (“Мечтите не са надолу”) в Милано. 

Симоне и Тамара Лунгер, която често е партньорка в изкачванията му, ще се отправят към Пакистан и двата най-високи върха от масива Гашербрум. Целта им ще бъде да изкачат Гашербрум 1 (8080) след което да траверсират до Гашербрум 2 (8035) през превала Гашербрум Ла (6500м).

Двамата планират да отпътуват в средата на декември, като ще аклиматизират предварително в хипобарна камера в Италия. Освен за аклиматизация за предстоящото изкачване, престоят им в камерата ще бъде и част от научен експеримент.

Двамата спят в камерата от 16 ноември и тренират навън. След 29 ноември престоят им ще се увеличи и ще бъдат почти постоянно вътре като ще могат да тренират на бягаща пътека в съоръжението. Целта е да се постигне добра аклиматизация до 6400м. В тази фаза изследователите ще могат да изведат камерата до 8000 м и повече. Възможността за промяна на температурата позволява да се наблюдава адаптацията на тялото към студа.

Изследователите ще следят физиологичните параметри за да разберат въздействието на голямата надморска височина върху сърцето, дихателните, когнитивните и метаболитните функции и ще следят как и колко дълго остават последиците от аклиматизацията. Двамата алпинисти ще бъдат тествани и във фазата на деаклиматизация.

Гашербрум 1 и 2 вече са изкачвани през зимата. Гашербрум 2 от Симоне Моро заедно с Денис Урубко и Кори Ричардс на 2 февруари 2011 г. Гашербрум I беше изкачен зимно на 9 март 2012 г. от поляците Адам Биелицки и Януш Голомб.

Траверсът между двата Гашербрума е първият траверс между осемхилядници в историята. Това постигат Райнхолд Меснер и Ханс Камерлендер през юни 1984г.

 

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *