Photo by Flo Maderebner from Pexels

ЮНЕСКО включи алпинизма в световното културно наследство


Изкуството да се изкачват високи върхове, което води началото си от Алпите и е известно като “алпинизъм”, получи статус на Световно културно наследство от ЮНЕСКО. 

Заявлението е подадено съвместно от Франция, Италия и Швейцария и беше одобрено в сряда (11.12.2019) на годишната среща на организацията. 

В решението е записано:

Той (алпинизма) изисква физически, технически и интелектуални умения, характеризира се със споделена култура, познания за средата във високите планини, историята на катеренето и свързаните ценности

“Алпинизмът също е свързан с познания за природната среда и силен отборен дух. Повечето членове на общността принадлежат към алпийски клубове, които са движещата сила за алпийската култура.”

Първите следи от планинарството датират още в античността, но основополагането на модерния алпинизъм може да се отнесе към 1786г и първото изкачване на Монблан от Жак Балма и Мишел Пакар. 

Това не е първия път, в който Швейцария получава статут за световно културно наследство за планинарската си култура. През 2018 знанията, опита и стратегиите за менажиране на риска от лавини, развити през годините от Швейцария и Австрия също са добавени към списъка на ЮНЕСКО. 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *