Въздушна линейка Agusta, с каквато България не разполага снимка: wikipedia

Алпинист пострада на Скакавишкия водопад


Известният български алпинист и водач Виктор Варошкин е пострадал след падане на Скакавишкия водопад в събота. 

Инцидентът е станал при катерене на замръзналия водопад, където Виктор е бил с двама клиенти. При падането от около 3м, той е получил фрактури на дясното си бедро. На подадения сигнал са се отзовали петима спасители от отряда на ПСС – Дупница, те са достигнали мясото с моторни шейни от района на хижа “Седемте езера”. В акцията са се включили и два словенски спасителни хеликоптера, наети за обезпечаване на стартовете от Световната купа в Банско. Виктор е настанен за лечение в болница св. Анна в София. 

Виктор Варошкин е първият лицензиран хеликоптерен спасител в България, освен това е и парамедик. Алпийски водач с IFMGA диплома ( федерацията, която обучава и регулира най-елитните гидове в Европа) и един от най-талантливите български катерачи и алпинисти. Заедно с Мартин Маровски осъществи първото българско изкачване на небезизвестния Серо Торе в Патагония в рамките на експедиция “Опашката на дракона”. 

Неотдавна Виктор повдигна публично въпроса за липсата на спасителен хеликоптер в България, а по ирония на съдбата самият той се наложи да бъде спасен от чужди машини. 

В момента тече петиция за осигуряване на медицински хеликоптер у нас. 

Вижте видеото, което публикува Планинска спасителна служба във Фейсбук:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *