Почина Димитър Бърдарев


Внезапно е починал един от пионерите на българския алпинизъм Димитър Бърдарев. 

Той е роден през 1949г в Банско, животът му е тясно свързан с планината от детските му години. С алпинизъм се заминава от 1966г, като минава през школите на ЦСКА и ВИФ. Един от най-добрите състезатели по ски-рали в България, победител през 1976 г. в международното ски-рали в Леко, Италия.

Осъществява изкачвания на редица трудни маршрути в Алпите, Кавказ, Памир, в актива му е записан 8 пъти връх Елбрус, преминал е трудния траверс на веригата Шхелда. Изкачва и седемхилядниците Комунизъм, Ленин и Ношак. Участва в съвместна експедиция на армейските алпинисти от България и СССР в Памир, когато са изкачени два върха – „България“ и „Шипка“. Участник е в националните експедиции „Лхоце-81“ и „Еверест-84“, където достига до 7800 м.

След като завършва ВИФ „Георги Димитров“, Димитър Бърдарев свързва и професионалния си живот с алпинизма. Той е дългогодишен преподавател и ръководител на катедра в Националната спортна академия, където става и професор. Дълги години е бил в бюрото на БФА и БАК, член на треньорския съвет. Отличен е със званията „Заслужил майстор на спорта“, „Заслужил треньор по алпинизъм“, носител е на ордените „Георги Димитров“ и „Народен орден на труда“.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *