Симоне Моро и Тамара Лунгер на пик Победа в Сибир

Симоне Моро и Тамара Лунгер евакуирани от Гашербрум след инцидент в ледникова цепнатина


Симоне Моро и Тамара Лунгер, които бяха на зимна експедиция до Гашербрум 1, са евакуирани след тежък инцидент в ледникова цепнатина. 

Двамата вече са излизали от ледника към платото над него, Тамара е преминала първа през малка цепнатина и е осигурила Моро, но при неговото преминаване ледът е поддал. Моро е падал над 20м в ледената бездна, удряйки се в стените, преди значително по-леката Тамара да го задържи. Тя се е закрепила на ръба на пукнатината с въже, увито около ръката й, която е понесла значителна част от тежестта. По време на инцидента Лунгер е била със снегоходки, което допълнително е затруднило операцията по изваждането на Симоне. 

Той е успял да забие леден клин, осигурявайки своята и на партньорката си безопасност. После е започнал да се изкачва по гладката ледена стена. Два часа са му били необходими да се измъкне от широката 50см, но бездънна пропаст. 

Двамата успяват да се върнат в Базов лагер същата вечер и да организират евакуация. Вече са под медицинско наблюдение в Скарду.

Целта на двойката беше да изкачат Гашербрум 1 (8080) след което да траверсират до Гашербрум 2 (8035) през превала Гашербрум Ла (6500м).

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *