Грега Лачен gripped.com

Словенският алпинист Грега Лачен загина при падане


Известният словенски алпинист Грега Лачен е загинал след падане в Камник-Савиндските Алпи в Северна Словения. 43 годишният Грега се е подхлъзнал на заледен терен при спускане от връх в района на прохода Млинарско и е починал след падане от скален праг. 

Маршрутът, които той и партньорът му са катерили, е труден и сложен, изискващ техники от скалното и леденото катерене. 

В катерачна кариера Грега има над 600 изкачвания в Алпите и Хималаите, участва активно в редица словенски национални височинни експедиции. Талантът му се изявява през 1998 г. по време на експедиция до Дхаулагири, тогава той е една от големите млади надежди на словенския алпинизъм. Една от най-забележителните експедиции на Грега е Ski Everest 2000, ръководена от Даво Карничар, който загина след битов инцидент през 2019г. 

През 2006 г. Грега Лачен, заедно с Матей Флис и Тадей Голоб прокарват нов маршрут по източната стена на Таулираху (5840м) в Кордилера Бланка.  Маршрутът е наречен „El Centelleo“ (VI 6b M6 + 700m). През 2012 г. Грега води словенската експедиция в Каракорум с цел изкачване на Броуд Пик. През 2015 г. Лачен и Томаж Якофчич прокарват нова вариация по северната страна на връх Фиц Рой в Патагония, маршрутът е наречен „Последните дни на рая“.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *