Йост Кобуш към Лагер 1 по западно ребро на Еверест photo: Daniel Hug

Зима 2020 на осемхилядниците


Броуд Пик, Каракорум, Пакистан

Денис Урубко, заедно с канадецът Дон Бауи и финландката Лотта Хинса достигнаха 6700м и фиксираха въжета по маршрута. Във фейсбук страницата на Денис има съобщение, че днес имат желание да нощуват в лагер 2 и утре да се качат до 7000м. Прогнозата обаче е лоша. 

Тримата достигнаха базов лагер (4840) на 27 декември като оттогава имат няколко нощувки в лагер 1 (5800м) и лагер 2 (6200). 

К2, Каракорум, Пакистан

Мингма Г. Шерпа, който води международна експедиция смята да направи опит на К2 тази зима. На 21 януари те са достигнали базов лагер на Броуд Пик и се очаква вече да са в базовия лагер на К2. Мингма обяви по-рано, че смята да направи опита си без кислород. 

Гашербрум, Каракорум, Пакистан

Симоне Моро и Тамара Лунгер прекратиха експедицията след почти фатално падане в ледникова цепнатина на 18 януари.

Еверест, Хималаи, Непал

Германецът Йост Кобуш, който е на безкислородна соло експедиция до Еверест по Западния гребен и Хорнбайн, се намира в Базов лагер. Той се изкачи до лагер 1 на 6000м през превала Лхо Ла където прекара три нощи. С него беше и оператора Даниел Хуг. Йост е проучил маршрута до 6180м. 

Алекс Чикон също има намерения да изкачи Еверест тази зима, но по маршрута през Южното седло. В момента той аклиматизира на Ама Даблам, а преди това изкачи нов маршрут в Антарктида.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *