Симоне Моро под Гашербрум, снимка Тамара Лунгер

Зимните експедиции в Каракорум и Хималаите


Зимата вече е в разгара си и световната алпийска общност следи движението на алпийските експедиции до някои от най-високите върхове на планетата.

Броуд Пик

Денис Урубко, Дон Бауи и Мис Финландия 2013 – Лотта Хинтса се намират в Базов лагер на Броуд Пик и правят излизания по-високо в планината, достигнали са Лагер 1 на 02.01.

Подходът към Базовия лагер е бил затруднен от екстремно студеното време и труден лед, а пробиването на пъртина в еднометровия сняг на Конкордия е било изтощително. Още при пристигането си в Пакистан Дон Бауи беше повален от респираторен вирус.

Гашербрум 1 и 2

Симоне Моро и Тамара Лунгер достигнаха Базов лагер на 03.01 след изпълнено с перипетии пътуване – спрени полети до Скарду и дълъг път с джипове. Целта им е Гашербрум 1, а ако условията позволяват и Гашербрум 2. Двамата аклиматизираха предварително в барокамера в Италия.

Двамата вече са били на разузнаване по ледника в подстъпите на върха въпреки силния вятър с пориви от 130 км/ч. Според тях условията по леда са добри.

К2

Експедицията на Мингма Г Шерпа за първо зимно изкачване на К2 стартира на 04.01. Това обяви самият той във фейсбук.

Еверест

Йост Кобуш, който планира солово зимно изкачване на Еверест без кислород се аклиматизира под Еверест. Целта му е изкачване по Западното ребро (вероятно не изцяло, а по кулоара Хорнбайн). В непосредствените му планове са изкачване до Лагер 1 на 6000м, където фотографът му Даниел ще направи няколко кадъра, а Йост ще продължи експедицията сам.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *