Денис Урубко остана сам под Броуд Пик


Денис Урубко реши да направи солов опит на Броуд Пик след като партньорът му Дон Бауи беше повален от пневмония. Той и Лота Хинтса бяха превозени с хеликоптер до Скарду. 

Маршрутът е фиксиран до 7500м, а зоните с ледникови цепнатини са осигурени. Урубко разполага с две седмици преди метеорологичната зима да свърши в края на февруари. Това е достатъчно време за Денис, който през лятото изкачи соло Гашербрум 2 по нов маршрут само за 48 часа. 

Прогнозата за следващите 10-12 дни е силен вятър и бури, но не са изключени и внезапни промени. Соловото начинание на Урубко е свързано и с множество рискове – той не само е последният човек под Броуд Пик, но и в цялата планина. При нужда от помощ няма да има кой да се отзове. 

Жертвайки перфектните условия за изкачване за да помогне на страдащия Дон, Денис за пореден път демонстрира че алпинизмът и човещината вървят ръка за ръка. Точно 17 години по-рано, той се отказва от уникален шанс да стъпи зимно на К2. Тогава той спира на височина от 7750м за да помогне на болния Марчин Качкан. През изминалия летен сезон в Каракорум, Денис се включи в няколко спасителни акции. 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *