Откриха телата на бащата и сина, изчезнали под Ботев


Местният жител и бивш планински спасител Тодор Мечкарев откри телата на бащата и сина, изчезнали в началото на месеца под вр. Ботев. Двамата са били в 4-5 метрово дере на приток на Тунджа, близо до водохващането на местността Паниците. Съвсем близо до първите вили и автомобила им. 

По думите на ръководителя на акцията по издирването им Дамян Чолпанов, телата са били на 10 метра един от друг и има данни за хипотермия. Районът, където са открити е бил обхождан многократно, но по време на акцията силните снегонавявания не са позволили да бъдат забелязани. Бащата и сина е вероятно да са починали от хипотермия още през нощта в сряда (5.02), преди да бъде подаден сигнал за изчезването им. 

Двамата бяха в неизвестност от 16ч във сряда 05.02, на следващата сутрин в 9:00 е подаден сигналът за издирване. Изкачили са Ботев през нощта на 4ти срещу 5ти февруари по Тарзановата пътека, пристигнали са в туристическата спалня на върха към 04:00 сутринта. След кратка почивка са предприели слизане през Параджика с още двама старозагорци, с които се запознали на върха. 

Последният разговор между двете групи е към 11ч в близост до заслон Рудината, загиналите са получили съвети как да се придвижат надолу. Времето е било лошо и с намалена видимост. В 16ч на същия ден 17 годишният Адриян се обадил на майка си, казвайки че са се загубили. Това е и последната комуникация с тях. Двамата не са били с подходяща за зимните условия екипировка. 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *