вр. Ботев от м. Параджика в безснежна зима

Подновява се издирването на туристите, изгубени под Ботев


Акцията по издирването на двамата старозагорци под вр. Ботев ще продължи днес. В нея ще се включат военни от Карлово, спасители от Пловдив и Калофер с три кучета и доброволци от Стара Загора. 

42 годишният мъж и 17 годишният му син са в неизвестност от сряда следобед. Двамата са тръгнали към вр. Ботев по Тарзановата пътека във вторник вечерта. Хижарят на х. Рай ги е видял да минават покрай хижата около 8 вечерта. По-късно светлините от челниците им са забелязани по пътеката на камерата на х.Рай. 

Те са достигнали туристическата спалня на вр. Ботев в 3 сутринта на 05 февруари (сряда). Там е имало други туристи, с които заедно са предприели слизане през Параджика към местността Паниците. Движели са се по-бавно от тях и към 11ч двете групи за последно са били заедно по зимната пътека в района на заслон Рудината (Бункера) на около 1700м надморска височина. 

В 16ч в сряда е осъществен последния контакт с двамата, те са съобщили, че са се загубили и се връщат. Според майката на момчето не са били добре екипирани и са тръгнали с маратонки. Тя е подала сигнала в ПСС вчера сутринта. Локализиран е района, където за последно телефоните им са имали обхват, но радиуса е три километра и това усложнява издирването. 

Според Планинската спасителна служба има шанс двамата да бъдат намерени живи, ако са се приютили в някой от заслоните в района. 

Карта: kade.si

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *