Нови маршрути на Алпиниада “Северен Джендем” 2020


От 28.02 до 01.03.2020 г. се проведе 48-та алпиниада „Северен джендем“. Организатор на проявата е Училището за планински водачи в с. Черни осъм, в лицето на дългогодишния преподавател Иван Мутафов.

И тази година участие в алпиниадата взеха алпинисти от София, Велико Търново, Стара Загора, Горна Оряховица, Троян и Пловдив. Нови 50см сняг от петък вечер направиха катеренето по обичайните турове трудно и изключително рисковано, поради голямата лавинна опасност. По тази причина в събота участниците се насочиха към скалните жандарми с височина 30-50 м в района на местността „Пещта“.

За SummitsWeb разказва Милен Джановски:

“Там изкатерихме два стари учебни маршрута и направихме два нови. Падна хубаво катерене с добро изпомпване на някои от участниците. Всеобщо беше мнението, че в района могат да се направят десетки интересни и трудни спортни маршрути за драйтулинг. В неделя изпомпването продължи на учебните скали в близост до хижа Плевен и на леда вдясно от Големия джендемски водопад. Въпреки десетилетната традиция на Алпиниада „Северен джендем“ участниците с всяка изминала година стават все по-малко. Последните години се събираха по 15-20 човека, но тази бяхме значително по-малко. Загадка е за мен защо българските алпинисти избягват Джендема като обект за зимен алпинизъм. Вероятно дългите подходи и още по-тежкото връщане ги спират. А иначе ледовете в Джендема, въпреки топлата зима са идеални за катерене.”


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *