Властите в Аляска преместиха буса от Into the Wild


Изоставеният автобус, в който живее и умира Крис Маккендлис, познат ни от филма Into the wild, вече не се намира на оригиналната си локация.  Превозното средство е преместено с хеликоптер на неизвестно място. 

Властите в Аляска са стигнали до това решение поради зачестилите спасителни акции и смъртни случаи в района. Може би най-известния автобус в Съединените американски щати всяка година привлича множество почитатели на историята на Маккендлис и немалко от тях изпадат в затруднения. Самият Маккендлис живее в автобуса през пролетта и лятото на 1992г. Той умира там в средата на август, а през 1996г излиза бестселъра на Джон Кракауер “Into the wild” (Сред дивата пустош). 

Автобусът е изоставен по протежението на пешеходния маршрут “Stampede” в началот она 60те години на 20 век. Тогава пътеката е била черен път към близка мина. С годините става популярен сред ловци и трапери, но никога не е посещаван през лятото преди Маккендлис. С публикуването на книгата и още повече след филма през 2007, той става изключително популярна дестинация за любителите на приключения. Ежегодно десетки туристи биват евакуирани, попаднали в клопката на бурната река Текланика. 

Тя е и това, което превръща прехода в истинско предизвикателство. Бурна и бърза през летните месеци и често прииждаща, тя може да се превърне в непреодолимо препятствие или да отнесе човек по течението си. Реката е взела и жертви по пътя им към автобуса или обратно. 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *