Най-високата стена за катерене в света е в Копенхаген


Копенхил е футуристична електроцентрала и център за преработка на отпадъци, комбинирани с място за отдих за жителите на датската столица. Освен катерачна стена, в обекта има ски писта и алея за разходки.

В Дания катеренето не е традиционен спорт, там почти няма планини и условия за скално катерене. Няма и известни международни катерачи. Датчаните обаче имат дълга традиция на уважение към околната среда и устойчивото развитие. 

Комбинацията от енергия и отпадъци дава окончателния дизайн на това чудо на инженерната мисъл – наречено Amager Bakke и известно като CopenHill. Централата е оценена като най-чистата инсталация за изгаряне на отпадъци в света. Всъщност тя съчетава обработката на отпадъците с производството на енергия, която може да бъде ориентирана към електричество или отопление според нуждите на момента.

Концепцията на това грандиозно оборудване е завършена с екстериор, посветен на спортовете на открито. Сградата се отличава с характерен комин, който излъчва само водна пара, наклонен покрив и максимална височина (без комина) 85 метра. Наклонът на покрива е превърнат в изкуствена писта с трева и ски влекове, където може да се практикуват ски и сноуборд през цялата година

Има изградена мрежа от маршрути за тренировки, зони за туризъм и пикник. 

Черешката на тортата обаче е от другата страна на сградата, където са разположени вертикални стени с височина 85 метра.

Там е монтирана огромна катерачна стена, която в момента е най-високата в света със своите 85 метра и ширина 10м. Изпълнителят е българската Walltopia и стената е проектирана така, че да прилича на естествена скала. Изградени са пет маршрута, всеки с по четири двадесет метрови дължини. 

Изготвянето на маршрутите е осъществено миналата пролет от Пламен Костадинов, Милен Видиновски и Валентин Борисов.

Стената е уникална с височината си и датчаните изискват от желаещите сертификат, че могат да катерят дълги маршрути. Само опитни и тренирани катерачи се допускат да достигнат горния край. Деца и младежи под 18 могат да изкатерят всичките въжета само под надзор на опитен възрастен над 21г. 

Снимки: https://www.copenhill.dk


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *