Еверест и Нуптце снимка: summitsweb

Ще има ли есенен сезон в Хималаите?


На 17 август Непал отваря летището в Катманду за международни полети. Властите обявиха също, че се възобновява дейността на туристическите агенции. Местните компании са готови да организират експедиции до Манаслу, Еверест, Дхаулагири, Чо Ойю и известен брой 7 и 6 хилядници. Въпросът е дали ще има алпинисти, които да се възползват 

В условията на глобална пандемия Непал ще започне да допуска постепенно полети от различни дестинации, първо от страните с обявен по-нисък риск, а целта е до септември летището да заработи нормално. 

Департамента по туризъм в Катманду обяви, че ще издава пермити за есента и подготвя списък с мерки и препоръки, които да се спазват от агенциите и служителите им. Местните оператори са в готовност да обявят програми за високите върхове, но не така мислят големите чужди агенции. Засега голяма част от Непал остава сравнително незасегната от Ковид-19 и наред с финансовата несигурност, на преден план стои и вероятността вируса да бъде пренесен във все още чистия регион на високата планина. Разполагането на мащабен базов лагер би създал прекрасна възможност за бързо разпространение на заболяването. Фактор също е и трудната логистика в тези райони при съмнение за случай на Ковид, както и невъзможността за бързо и сигурно тестване в полеви условия, което ще е необходимо, тъй като почти всеки развива т.нар “кхумбу кашлица” поради голямата височина и сухия въздух. 

Това съвсем не означава, че Хималаите със сигурност ще останат пусти идващия сезон. Ситуацията може да е идеален шанс за малки екипи да са сами в планината, макар и да създава сериозни логистични трудности по отношение на екипиране на маршрутите. През 2020 високите върхове ще са гостоприемни за тези, които са способни да ги изкачат в алпийски стил. 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *