снимка: summitsweb

Екоминистерството призова джиповете към Седемте езера да бъдат озаптени


Министърът на околната среда и водите Емил Димитров призова кмета на Сапарева баня да упражни правомощията си и да вземе мерки относно джиповете към Седемте езера. Проблемът с нелегалния транспорт в района е от десетилетия, но властта едва сега го забеляза. 

Пътят от долната станция на лифта до стълб 17, откъдето започва НП Рила е общинска собственост и контролът трябва да се извършва от общината. Допустимо е движението само за спешни случаи, пожарна, полиция, паркова охрана и дейности по опазване на горите. Парковата охрана няма правомощия да спре движението на автомобилите извън границите на парка. 

„През летните месеци в планината се качват хиляди хора от цял свят и наши съграждани, които искат да се докоснат до природата и да се радват на красотите на национален парк. Не може да продължаваме да допускаме достъпът до езерата да се превръща в офроуд полигон, източник на нерегламентирани печалби и дейности и умишлено съсипване на природата“, са думите на министър Димитров.

Той съобщи също, че през следващата седмица ще бъде подновена реновацията на пътеките покрай езерата, след скандала с тежката техника качена в рамките на НП Рила. Работата сега ще продължи с коне, казва министърът. Той не коментира има ли резултат от проверката по изпълнението на проекта за реновация и наложени ли са глоби на изпълнителя. 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *