ПСС с обзор на акциите от миналия месец


Българската планинска спасителна служба публикува на страницата си обзор на проведените акции за периода 27 юни – 31 юли. 

На 27 юни в района на х. Мочарата в Пирин моторист на 35 години пада на терен с мокри камъни. Петима планински спасители от отряд Банско достигат пострадалия, който е със счупена ключица и травми на коляно и китка.

На 28 юни се провеждат три акции. Турист на 40 години е паднал от легло в хижа Рай и сериозно е наранил главата си. Двама спасители от отряд Калофер отиват на мястото. Няколко часа по-късно постъпва сигнал за пострадала 69-годишна жена в Люлин планина. В акцията се включват 6 доброволци на ПСС от отряд София. По същото време в района на х. Вихрен 11 души от отряд Банско транспортират със спасителна носилка изтощен турист, който не е преценил собствените си възможности.

На 4 юли в района на Седемте езера езера жена на 60 години с травма на глезена е транспортирана до лифта от петима спасители.

На 5 юли в района на х. Плевен на стръмна и мокра пътека са пострадали 2 жени – едната, на 71 години, е с травма на глезена, а другата, на 62 години, е с травма на китката. В акцията се включват 9 души от отряд Троян. 

На 10 юли хижарят на х. Рай подава сигнал за неопитна туристка с лоша екипировка, която се е подхлъзнала по пътека и е с травма на глезена. Оказана и е помощ от отряд Калофер.

На 12 юли мъж на 40 години се изгубва в района на Бачковски манастир. Отзовават се двама спасители от отряд Пловдив.

На 14 и 15 юли са проведени две поредни акции от отряд Сливен – 7 планински спасители издирват и извеждат от трудна ситуация мъж, който се е изгубил в местността Долапите в Стара планина, а на следващия ден 10 спасители се включват в издирването на друг турист.

На 16 юли мъж с неподходяща екипировка се подхлъзва и чупи подбедрицата на левия си крак около Чепеларе. Той е с диабет и сърдечно заболяване и е транспортиран до линейка на спешна помощ от 5 планински спасители. 

На 18 юли жена на 46 години пада и наранява коляното си в района на Караджов камък, Родопи, помагат й от отряда в Пловдив. 

В същия ден хижарят на х. Рибни Езера, чрез монтираната от ПСС в хижата радиостанция, подава сигнал в Централния денонощен пост. Жена се е подхлъзнала в района на Маринковица, контузила е крака си и не може да продължи да се придвижва сама. 7 спасители от отряд Благоевград с ръководител Георги Ботев се отправят към посоченото място и обездвижват травмирания глезен.

На 22 юли отрядите на Троян и Ловеч, заедно с полицаи от района, се включиха и в издирването на изчезнал иманяр в района Стенето. Същия ден помощ на полицията оказаха и от отряд София, които с 2 кучета се присъединиха към жителите на Горна Малина в търсенето на техен съгражданин. И двете акции завършват без откриване на изчезналите и са прекратени поради липса на достатъчно информация. 

В същия ден има и акция на Паниците край Калофер – жена с контузен глезен. 

По същото време катерач пада в района връх Орловец в Рила, в следствие на което чупи глезена си. За щастие на същото място в момента се намира планински спасител, който веднага се свързва с ЦДП и моли за помощ. Група от 6 спасители се отправя към района на инцидента. Теренът е трудно достъпен и сложен. Междувременно намиращите се при пострадалия го свалят до основата на скалния масив, а пристигналите спасители го транспортират с планинска количка през втора тераса до ЦПШ Мальовица. Акцията приключва успешно към 24.00 ч.

На 24 юли 16-годишен младеж наранява коляното си по време на излет в района на х. Плевен. Планинските спасители от отряд Троян се отзовават и транспортират пострадалия до м. Мазането, където го предават на семейството му. На следващия ден екип от отряд Троян отново е в планината, този път в района на х. Дерменкая, където помага на жена също с травма на крака.

На 26 юли от отряда на ПСС в Благоевград транспортират туристка със силни болки в дясното стъпало. Пострадалата е част от туристическа група, извършваща преход от х. Добърско към х. Рибни Езера. След преглед, шиниране на увредената става и консултация с дежурните спасители в х. Македония, е взето решение да се транспортира към Разлог.

На 31 юли мъж пада в района на Стобските пирамиди. Информирани са спасителите от отряд Благоевград, които се отзовават. По същото време от отряд Сопот се отзовават на сигнал за трима изгубени в района над града.

Освен множеството акции, на 19 юли в базата на ПСС – Сопот, под ръководството на д-р Йордан Котларов от отряд Карлово, се провежда учебно занятие по медицина. Участниците получават възможност да покажат уменията си и в реална ситуация, след сигнал за жена със счупена подбедрица в района на х. Незабравка. На 25 и 26 юли планинските спасители от отряд София се включиха активно и в охраната на обиколката  на Витоша 100 км. 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *