Екипировката на SST за зимен опит на К2 вече е в базов лагер. Успехи на Ама Даблам


Повече от месец преди обявеното начало на зимната експедиция на Seven Summit Treks до К2, екипировката вече е пристигнала в Базов лагер, съобщават от непалската агенция. 

Към експедицията, за която е записан и българинът Атанас Скатов, ще се присъедини и полският алпинист Валдемар Ковалевски. Той вече има един зимен опит на К2 през 2018-2019 с Алекс Чикон. Тогава Валдемар претърпява инцидент и е евакуиран едва две седмици след началото на експедицията. По-късно през лятото той изкачва могъщия Чогори с допълнителен кислород. Ковалевски е решен сега да опита без кислород, ще аклиматизира с изкачвания на вулкани в Еквадор. 

В същото време Seven Summit Treks съобщават за успешни изкачвания на Ама Даблам. Там се намира и експедиция на Garrett Madison, които днес атакуват върха. Има експедиции и на други по-ниски върхове като Лобуче и Айлънд Пийк. 

Explorersweb съобщават за наблюдение на кореспондента им Дамиен Франсоа от Белгия, според него големият висящ ледник на югозапад под връхната точка на Ама Даблам се е стопил до неузнаваемост. 

През повечето години есенният сезон вече щеше да приключва в Непал, но сега условията позволяват да бъде удължен. Seven Summit Treks обявиха, че ще поддържат Базов лагер на Ама Даблам отворен до третата седмица на януари. 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *