Емили Харингтън е първата жена, която изкачи свободно Голдън Гейт на Ел Капитан за ден


Първата жена, и четвъртия човек в света, изкачил Голдън Гейт на Ел Капитан само за ден със свободно катерене, е Емили Харингтън. 

Тя започна изкачването на 914 метровата стена в Йосемити рано сутринта на 4 ноември и приключи успешно само 21 часа, 13 минути и 51 секунди по-късно. Ел Капитен е един от най-известните катерачни обекти в света и се смята за родно място на съвременносто скално катерене.

Маршрутът, който Харингтън изкачи за под 24 часа, се нарича Голдън Гейт и това е вторият й опит да постигне такъв успех на него. Преди година тя претърпява инцидент там и е откарана в болница с наранявания. 

Този път, в компанията на приятеля си – опитният височинен водач Ейдриън Балингер и звездата в катеренето Алекс Хонълд, тя успява. При един от по-сложните пасажи, тя се подхлъзва, отново пада и почти се отказва, но след едночасова почивка, продължава нагоре. 

Да е първата жена, постигнала такова нещо, в спорт доминиран от мъжете е от голямо значение, споделя тя. 

“Много години се чувствах не на място, сякаш не съм заслужила да катеря в Йосемити. Но по този начин разбрах, че няма мое или твое място, няма формула за успех. Бях креативна, експериментирах и открих собствения си път” 

източник: CBS San Francisco