2020, Вирусът на лудостта на К2


След година без мащабни експедиции до големите планини, изведнъж К2 се оказа в центъра на събитията.

Поне 4 експедиции, една от тях с близо 60 човека, ще атакуват последния неизкачван през зимния сезон осемхилядник. Дали ще наблюдаваме невиждан зимен щурм или най-високия новогодишен купон на планетата, тепърва ще разберем. Всички се надяваме начинанието да не е deja vu от 1996 и 2008ма г. 

Всички останали осемхилядници вече са изкачени през зимата, но никой никога не е стъпвал на К2 през този сезон. 

През 1987/8 e първият опит за зимно изкачване на К2. Полско-канадска експедиция, ръководена от Анджей Завада опитва от пакистанска страна, успяват да установят лагер 3 на 7300м. Експедицията е прекратена поради силните ветрове. 

Едва през 2002/3 още някой дръзва да се израви срещу могъщия Чогори през зимата. Отново са поляци, екип, воден не от друг а от Кшищов Виелицки. Участват още грузински, казахстански и узбекистански алпинисти. Целта им е да се изкачат по северното ребро Достигат до лагер 7650м, където установяват лагер 4. Към върха потеглят Денис Урубко и Кажкан, междувременно силни ветрове разрушават лагера, а Кажкан получава височинни симптоми.

Близо 10 години по-късно, руска експедиция атакува К2. През 2011/12 деветима руски алпинисти се изправят пред върха. Те достигат до 7200м по Абруци, но силните ветрове, комбинирани с измръзвания на член от екипа (Витали Горелик) ги принуждават да се върнат в Базов лагер. Там опитват да евакуират Витали, но той умира с пневмония и инфаркт. Това прекратява експедицията. 

През декември 2017 стартира Национална полска експедиция, водена отново от Кшищов Виелицки. Първоначалният план е да атакуват върха по маршрута Чесен. След инцидент по него, се насочват към реброто Абруци. По Чесен достигат до 6300м, а по Абруци до 7400. Денис Урубко тогава съобщава, че по време на соловия си опит е достигнал вероятно до 7600. По същото време се разиграва трагедия на Нанга Парбат, Томек Мацкиевич и Елизабет Револ изпадат в тежка ситуация, слизайки от върха. Денис Урубко, Адам Биелицки, Ярек Ботор и Пьотр Томала напускат лагера на К2 и се отправят на помощ. Успяват да спасят само Револ, повече за инцидента – тук

Следващата зима, 2018/19 е белязана от руско-казахско-киргизка експедиция и още една, водена от Алекс Чикон. Руснаците достигат до около 7634м, а експедицията на Чикон до 6900. Докато двата екипа напредват по К2, нова трагедия на Нанга Парабат разтърсва алпийската общност – Даниелe Нарди и Том Балард изчезват в опита си за зимно изкачване. Този път Алекс Чикон се отправя на помощ, впоследствие с неговия дрон биват идентифицирани и телата на двамата загинали алпинисти. 

През 2019-20 непалските агенции обръщат внимание на последния осемхилядник, който не е изкачен през зимата. Imagine Nepal организират експедиция, водена от Мингма Г Шерпа. Достигат до 6600м. Денис Урубко планира зимен Броуд Пик, последван от опит на К2, но не успява. 

2020 – големият новогодишен купон

След година без мащабни комерсиални експедиции и въобще единици, посетили големите планини, сега стотици хора – алпинисти с повече или по-малко опит, клиенти, водачи, носачи, обслужващ персонал, се стичат към подножието на К2. Дори вече е трудно да се определи кой към коя експедиция спада, тъй като част от ентусиастите ще използват обслужването на Seven Summit Treks, но няма да катерят с тях. 

В списъка от пермита на най-голямата непалска агенция Seven Summit Treks има 58 човека! Един от тях е и българинът Атанас Скатов. Сред останалите имена са Серги Минготе, Луис Карлос Гаранзо и Валдемар Ковалевски, който има зимен опит на К2 от 2018/9г. В експедицията има и хора без значителен височинен опит. Сред клиентите на SST е и полякинята Магдалена Горжковска, бивша лекоатлетка с два осемхилядника зад гърба си – Еверест и Макалу, който изкачва без кислород. 

Към пермита на SST е и Нирмал Пурджа, който обаче ще катери самостоятелно. В действителност вероятно като водач на две дами без опит, Мари Пиер Дешарние от Канада и 19 годишната британка Адриана Браунли. По непотвърдена информация към тях ще се присъединят Колин о’Брейди и Джон Кредовски. 

Мингма Г Шерпа се връща на К2 след неуспеха преди година. Неговата значително по-малобройна експедиция е съставена само от шерпи. При предишния опит имаше сериозно напрежение между Мингма Г и членове на експедицията му, в частност Джон Снори.  Тази година Снори отново е на К2, този път в компанията на небезизвестния Али Садпара и сина му.

Садпара е и единственият (от обявените до този момент имена) от стотиците хора, които ще се стекат под К2, бил на върха на осемхилядник през зимата. Заедно със Симоне Моро и Алекс Чикон той извърши първото зимно изкачване на Нанга Парбат през 2016г. Неговата експедиция вече е в ход и са достигнали до Лагер 1 на 6000м. 

Какво може да се обърка?

Простичкият отговор е всичко. Комерсиализацията във високата планина плюс достъп на неопитни търсачи на адреналин до високите върхове е достатъчна рецепта за възможна трагедия. Колкото повече експедиции има на един осемхилядник, толкова по-безопасен може да бъде е той, но случи ли се трагедия, тя обикновено е мащабна. Освен това зимно изкачване на К2 е нещо, което и малки експедиции с изключително опитни алпинисти не успяват да постигнат. Местонахождението на върха в сърцето на Каракорум, както и бюрократичните спънки от пакистанска страна, създават пречки пред евентуални спасителни акции дори през летния сезон. 

Досегашните зимни експедиции на К2 са били винаги изпълнени със спорове. А и предвид, че тази година всички са се насочили към реброто Абруци, предпоставката за сблъсък на интереси и характери е още по-голяма и вероятна. 

Времето на К2 зимата е ужасно, по думите на всеки, дръзнал да опита да го изкачи. Студът, силните ветрове и това че трудно може да се окаже помощ в бедствена ситуация, вдигат неимоверно риска. По всяка вероятност по-голяма част от участниците ще прекарат няколко дълги седмици в Базов Лагер, докато водачите прокарват маршрута, преди изобщо да поемат на аклиматизационни изкачвания до първите лагери. Мението на Симоне Моро е: 

Повечето клиенти ще достигнат Базов Лагер, ще прекарат една или две седмици, страдайки като луди, след което ще избягат вкъщи. Но ще са платили цялата такса, ползвайки едва пет процента от нея. Умно от бизнес гледна точка, но не толкова добро за историята на алпинизма”


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *