corriere.it

Чезаре Маестри (02.10.1929-19.01.2021)


На 19.01.2021 след здравословни проблеми почина Чезаре Маестри.

Чезаре Маестри е италиански алпинист и писател. Той е роден в Тренто в италианската провинция Трентино. Започва да се катери в Доломитите, където повтаря много известни маршрути, като често ги изкачва самостоятелно и свободно, и прокарва много нови маршрути с най-висока трудност, за което е наречен „Паякът на Доломитите“. Той става алпийски водач през 1952 г. Неговите забележителни соло изкачвания включват маршрута Соледер на Чивета, маршрута Солда-Конфорто на Мармолада и югозападния хребет на Матерхорн през зимата.

Cerro Torre

През 1959 г. Маестри, заедно с Чезарино Фава и австрийския водач Тони Егер, пътуват до Патагония, за да опитат североизточния хребет на неизкачения Серо Торе. Тримата се изкачват по стръмен ъгъл под Col of Conquest (между Cerro Torre и Torre Egger), след което Фава се връща назад, а Maestri и Egger се насочват към върха. Шест дни по-късно Фава заварил Маестри легнал с лице надолу и почти заровен в снега. Те се връщат в базовия лагер, като Маестри твърди, че той и Егер са стигнали върха, но Егер е бил пометен от лавина при слизането им.

Маршрутът Compressor

През 1970 г. Маестри се връща на Cerro Torre и изкачва нов маршрут от югоизточната страна на планината. Над два сезона той използва бензинов въздушен компресор с тегло приблизително 135 кг. и хиляди метри фиксирани въжета за пробиване на болтове в скалата, общо около 400. Полученият маршрут става известен като Compressor. Неговият съименник все още може да бъде намерен да виси на Cerro Torre на 100 метра под върха. При това второ начинание Маестри спира на “ледената гъба” на върха, която почти винаги покрива най-високата точка.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *