Darío Rodríguez Desnivel

Райнхолд Меснер: “Непалците показаха, че са способни на всичко, поне що се отнася до височината”


Райнхолд Меснер направи това изявление, в което поздравява непалците за успеха им през зимата на K2. „Сега шерпите могат да поемат планинарската дейност в техните планини. Те показаха, че са способни на всичко.”

Това са размишленията на Райнхолд Меснер за първото зимно изкачване на K2, извършено от непалската група (събрани от Алесандро Филипини в неговия раздел Alpinisti e Montagne в La Gazzeta dello Sport).

„Нирмал Пурджа, Мингмa Г. и техните колеги шерпи направиха страхотна демонстрация на уменията, придобити от непалците. Както се случи в Алпите с водачите, които в края на 19 век успяха да станат независими, сега шерпите показаха, че са способни на всичко, поне когато става въпрос за надморска височина. И е важно, че този велик подвиг на K2, с истинска работа в екип, е постигнат през стогодишнината от първата експедиция на Еверест. През 1921 г. шерпите са само носачи и слуги на британците, които се опитват да завладеят третия полюс, след като са били предшествани от „завладяването“ на първите двама.

Сега шерпите могат да поемат алпинистката дейност в своите планини, както добре показа друг важен факт: ръководителят на експедицията Чханг Дауа е шерп. Той също така притежава заедно с братята си туристическа агенция ССТ, която организира цялата логистика. Хималаите сега с право са непалски. Голямата визия на Нирмал Пурджа, която изглеждаше като невъзможна мечта, е реалност. Надявам се, че пакистанските планинари скоро ще успеят да постигнат същата „автономия“ в Каракорум.

Междувременно Нимс, който преди две години затвори ерата на хималайската корона, сега също затвори ерата на зимата в четиринадесетте най-високи планини на земята.

Мода, предназначена да бъде забравена, както се случи в Алпите след зимния бум на 50-те и 60-те години. Мода, родена от липса на въображение. Както през следващите години се случи в нашите планини, също в Хималаите и Каракорум новите поколения силни алпинисти ще търсят по-отдадени и по-трудни маршрути или изкачвания, с по-модерен и по-лек стил и дори нови планини. Има още много неща за изкачване ”.

Райнхолд Меснер


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *