з. Ботев и вр. Ботев снимка: SummitsWeb

Успешна акция на ПСС в района на Ботев


Поредна успешна акция на ПСС в района на Ботев. На 10 февруари вечерта в Централния денонощен пост на службата е получен сигнал от млада жена, която обяснява, че няма връзка с приятеля си. Той е предприел изкачване към заслон Ботев от х. Плевен. Последната връзка с него е била с баща му около 2 часа през нощта – мъжът е бил дезориентиран, но все още в стабилно физическо състояние.

Рано сутринта на 11 февруари са организирани две групи от планински спасители – от Троян и от Калофер, които тръгват едновременно от север и юг към заслон Ботев. През централата на ПСС е задействана процедура за локализиране на телефона на туриста чрез мобилния оператор.

Около 10:30 ч. се получава съобщение от дежурния метеоролог в ХМС на вр. Ботев, че вижда човек в посока вр. Жълтец. Човекът изглежда бавен и дезориентиран. Управителят на туристическата спалня на вр. Ботев решава, че, въпреки силния вятър ще слезе със ски към заслона и ще му помогне до идването на спасителите. В този момент ПСС отправя молба към Виваком за използване на снегоходната машина, обслужваща станцията на вр. Ботев. С нея спасителният екип от Калофер може да се придвижи по-бързо и да евакуира пострадалия, тъй като прогнозата е за рязко влошаване на времето.

Управителят на туристическата спалня насочва туриста към заслона, съветва го да се преоблече със сухи и топли дрехи и му дава вода. Вероятно поради стреса от прекараната навън нощ и хипотермията, пострадалия твърдо настоява, че желае да остане през следващите няколко дни на заслона, за да изпълни намеренията си – да снима филм.

Малко по-късно двама планински спасители от Троян достигат до заслона, където го заварват почти заспал, но също не успяват да го убедят да тръгне надолу. Запалват печката, за да се стопли и да изчака идването на снегоходната машина с екипа на ПСС от Калофер. Едва те с цената на много усилия успяват да го убедят да тръгне с тях, за да го откарат при близките му, които го очакват в м. Паниците до Калофер.

ПСС предупреждава всички туристи, че прогнозата е за влошаване на времето. Очаква се рязко снижаване на температурите и снеговалеж по високите части на планините. Много е важно да се подхожда с особено внимание. Движенето трябва да става изцяло по маркираните зимни маршрути, с подходяща за зимната планина екипировка, с предварително проучване, ранно тръгване и със заредени телефони. Информирайте близки и приятели за целта и маршрута и не надценявайте собствените си сили и възможности.

Източник: ПСС


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *