Covid-19 не подмина Еверест и Дхаулагири


Въпреки неяснотите около Covid-19, пролетния сезон в Хималаите започна в началото на април.

Определено 3 от експедициите привлякоха погледите.

Едната е на баскът Алекс Чикон, който заяви бързо безкислородно изкачване на Еверест по нормалния маршрут от Непал.
Втората е на андорското момиче Щефи Троке, която е с червило по осемхилядниците. Тя заяви безкислородно изкачване на Дхаулагири, отново по нормалния маршрут от непалската страна на върха. Третата експедиция е на румънско-словашки екип начело с Хория Колибасану, която има за цел да прокара нов маршрут на Дхаулагири.

Еверест

Първият регистриран случай на Covid-19 в базовия лагер на Еверест беше обявен още в самото начало на сезона, но въпреки това експедициите продължиха ротациите си по лагерите. Алекс Чикон пристигна в базовия лагер по-рано от планираното и всичко се развиваше по план, но в един момент случаите се увеличиха. Ето какво написа вчера Чикон в социалните мрежи:

Чикон и екипа му в БЛ на Еверест. Снимка: https://www.facebook.com/txikonalex

“Тук завършва #Everest2021 … Ние считаме експедицията за приключена заради нашето чувство за отговорност поради пандемичният напредък. Обмислено и консенсусно решение между Сендоа, Иняки и мен, след като се аклиматизирахме в Л2 през последните две нощи и след като проверихме, че здравословното състояние на хората в цялата планина е сложно. Благодарим за усилията на местните агенции, особено на Seven Summit Treks, на всички хора, които ни придружаваха, и на всички приятели, които оставихме в БЛ в този контекст на глобална пандемия. Пожелаваме ви късмет във вашите приключения, особено на Килиан Жорнет и Дейвид Гьотлер. Сега трябва да се грижим за себе си, за другите и да продължим напред.”

Дхаулагири

Този сезон 2 експедиции привлякоха вниманието.
Едната е тази на румънеца Хория Колибасану, която има за цел да прокара нов маршрут. Неговият екип пристигна в базовия лагер в началото на април, след като беше на аклиматизация в по-ниските части на планината. И при тях нещата бяха добре, правеха се ротации, проучваха терена и напредваха. Последните дни достигнаха 6800м. по новия маршрут, но вчера дойдоха лоши новини. Ето новините от профилите на Колибасану в социалните мрежи:

Колибасану и екипа му по склоновете на Дхаулагири. Снимка: https://www.facebook.com/horia.colibasanu

“Снощи на 6800 метра лавина удари палатката на тримата алпинисти и ги зарови в снега. Трябваше да режат палатката с нож, за да могат да излязат.
Петър и Хория бяха първите, които се измъкнаха. Мариус излезе по-късно, тъй като не можа да намери обувките си в палатката, паднала под снега. С радост те успяха да намерят подслон в малка пещера до края на нощта и да стигнат безопасно до лагер 1.
Хория предаде, че и тримата са в безопасност, но те трябва да слязат в базовия лагер. В зависимост от метеорологичните условия те ще решат през следващите дни дали ще рестартират изкачването.”

Другата експедиция на Дхаулагири е на Щефи Троке, която колекционира осемхилядници от 2019 година. Тя привлича вниманието с това, че изкачва върховете с яркочервено червило…

Троке пристигна в базовия лагер на 7 април, след няколко дни на стомашни проблеми и написа:
“Здравейте от #Dhaulagiri Base Camp, 4.650м !!
Сега вали силно!
Трети ден имам стомашни проблеми, но бавно бавно стигнах до БЛ! ❤”

След това последваха много дни със силни снеговалежи и придвижването по лагерите беше затруднено за всички експедиции. Но в крайна сметка Троке правеше ротации, като достигна около 6400 м. Докато в началото на май не написа, че в базовия лагер има регистрирани няколко случая на Covid-19:

05.05.2021 “Последните дни в #Dhaulagiri BC бяха луди и несигурни. Много случаи на Covid, евакуирани хора и някои чакат хубаво време за да могат да летят хеликоптери!”

На 9 май тя и екипа и достигнаха лагер 2 6400 метра и звучеше сигурна, че ще опита да изкачи върха. Но лошите новини дойдоха още на следващия ден:

Щефи Троке по време на ротациите. Снимка: https://www.facebook.com/etroguet

“КРАЙ НА ИГРАТА НА ДХАУЛАГИРИ ⚠️.
Върнах се в базовия лагер, изолирана съм в палатката си с COVID☠.
Направихме опит за изкачване на върха с повечето хора в БЛ.
След 1 нощувка на Л1 (5850 м) и 2 нощувки на Л2 (6400 м), мотивацията и силата на всички бяха наистина ниски поради цялата текуща ситуация.
Всички стигнахме до БЛ, където направихме тест за COVID. Резултатът ми беше ➕, така че съм изолирана в палатката си и чакам да мога да летя до Катманду.”


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *