В памет на Боян Петров


Алпинист, спелеолог и зоолог, общественик и природозащитник, това е Боян Петров. Той остана завинаги в бялата прегръдка на планината в началото на май 2018, по време на солова атака на осемхилядника Шиша Пангма.

Първо не вярвахме, това е Боян! Боян понякога не си носи телефона, Боян пробива пътя за останалите, Боян се качва сам, Боян винаги се връща! После разбрахме, че този път вече е сериозно. Години по-късно все още е болезнено да се върнем към събитията от онзи май. Бяха дни на тревоги и дни на надежда, дни на отчаяние, но и на любов…

29.04.2018 Боян потегля в атака към върха.

03.05.2018 Забелязан е с телескоп от Базов лагер, в района на лагер 3.

05.05.2018 Трима украински алпинисти, заедно с шерпи, достигат лагер 3, но откриват само полуотворената палатка на Боян, а в нея и бивачните му съоръжения, вече затрупани със сняг.

06.05.2018 Унгарският алпинист Дейвид Клайн съобщава във Фейсбук, че липсва информация за Боян Петров след 03.05. МВнР публикува официално съобщение, в което се съобщава, че Тибетската алпиийска асоциация е информирана за случилото се на 6 май в 12.20 ч. местно време и тече издирване, възпрепятствано от лошото време. Радослава Ненова потвърждава лошата новина.

08.05.2018 Издирването стартира по земя. Потвърдено е, че Боян не се намира в Лагер 1. Китайска спасителна мисия се придвижва към планината.

09.05.2018 Невъзможно е да се проведе издирване по въздух с наличната в Китай техника. Придвижването на екипите в планината е затруднено заради силния вятър. Целта е лагер 2.

10.05.2018 Външно министерство, заедно с посолството ни в Делхи и Непалското правителство успява да издейства разрешително от Китай непалски хеликоптери да летят законно на тяхна територия. Това е прецедент от поне 20г и превръща акцията в уникален пример за съдействие между враждуващи страни. За съжаление времето е твърде неподходящо. Заявени са и сателитни снимки от предходните дни.

11.05.2018 Три хеликоптера от Непал излитат и два от тях пристигат в близост до Базов лагер на Шишапангма. Времето все още не е достатъчно добро. Екипите по земя се придвижват в планината.

12.05.2018 Хеликоптерите прелитат на височина от 8000м, не успяват да видят следи. Открита е празна палатка, която се смята че е на Боян.

13.05.2018 Съобщава се, че в лагер 3 е намерен инсулин (впоследствие на снимките се вижда ампула аналгин) и лични вещи на Боян. Търсенето се съсредоточава около и под трети лагер. Китайските спасителни екипи достигат почти до Централния връх.

14.05.2018 Времето отново се влошава, навършва се седмица от обявяването на Боян за изчезнал.

15.05.2018 Приоритет е да се проверят всички точки в по-ниската част на склоновете на Шишапангма, хеликоптерите са в готовност.

16.05.2018 Последен ден преди спасителната акция да бъде прекратена. Хеликоптерите на Simrik Air извършват още един оглед на склоновете на Шиша Пангма без да открият следи от Боян. Облитат за последен път и района от базовия лагер до Лагер 3. Наземните спасители обхождат ниските части на планината. Боян не е там…

Все още е трудно да повярваме, че Боян остана в ледената прегръдка на Шиша Пангма, защото той просто винаги ще бъде тук, сред нас.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *