Дъг Скот слиза пълзейки през целия път надолу

13.07.1977 – Първото изкачване на Баинтха Брак или Оугър (7285 m)


След два неуспешни опита през 1971 и 1976 г., първото успешно изкачване е направено от Дъг Скот и Крис Бонингтън, но слизането се превръща в истинска драма. Те се изкачват през Югозападното ребро до Западния хребет и през Западния връх до Главния връх.

След падане по време на един от рапелите Дъг Скот чупи глезените и на двата си крака, а Крис Бонингтън – две ребра. На всичкото отгоре, времето рязко се влошава. Достигането до базовия лагер отнема на двамата осем дни, последните пет от които Бонингтън и Скот прекарват без никаква храна.

Останалите членове на екипа са Мо Антойн, Клайв Роуланд, Ник Естурт и Тут Брейтуейт. Естурт, Антойн и Роуланд достигат по-ниския Западен връх, докато Брейтуейт е ранен по-рано от свличане на скална маса.

Баинтха Брак е стръмен, скалист връх, висок 7 285 метра в Панмах Мустаг, дял от планинската верига Каракорум. Намира се в Гилгит-Балтистан, Пакистан. Известен е с това, че е един от най-трудните върхове в света: минават двадесет и четири години между първото изкачване през 1977 г. и второто през 2001 г.
Баинтха Брак е изключителен в своята комбинация от надморска височина, издигане над околния терен и стръмнина. Това е сложна гранитна кула, по-стръмна и по-скалиста от повечето други върхове в Каракорум. Например, южната му стена се издига над 3000 метра над ледника Юзун Брак само на 2 км. хоризонтално разстояние.

Използвана е информация от 8000ers.com и wikipedia.org


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *