Броуд Пик 2021 – успешни изкачвания и спасителни акции


Кореецът Ким ХонгБин, който е с ампутирани пръсти след инцидент на Денали преди 30 години, се е изкачил успешно на върха, но е загинал след падане при слизането.

С Броуд Пик 57-годишният Ким е завършил и изкачванията на 14-те осемхилядника.

Успешните изкачвания

Първите успешни изкачвания за сезона се осъществиха на 18 юли от Освалд Родргио Перейра (Полша), Хюго Айавири (Боливия), Нийлс Йесперс (Белгия), и тримата без допълнителен кислород.

Малко след тях на върха са стъпили и членовете на екипа, фиксиращ въжетата – Халал Уддин, Аид Мохамед и Фариад Карим. По-късно Мирза Али добави имената на Фахад Бахар (Кувейт), Саид Ал Мемари (ОАЕ), Балбул Карим и Иляс (Пакистан), вероятно също и IFMGA водачът от Австрия Стефан Кек. Късно през деня до върха достигат Настя Рунова (Русия) и Салиус Дамолевикус (Латвия), след тях е корейската експедиция, в която е и Ким ХонгБин.

Акциите

Към 16ч местно време членовете на проекта „Deathzone Freeride” – Антон Пуговкин, Витали Лазо и Томас Лоун се отказват на час от върха. Към 10 вечерта те се прибират в лагер 3, но не след дълго получават първи зов за помощ – Настя Рунова* е паднала на около 7900м, при падането губи едната си котка. Освалдо Перейра по това време я изчаква на седлото, на около 7850м. Заедно със Стефан Кек и пакистанецът Хюсеин от корейската експедиция успяват да ѝ помогнат. Към 10 вечерта тя е в безопасност и започват да слиза бавно към Лагер 3. Към 4 сутринта над лагер 3 ги пресрещат Лазо и Пуговкин. Пуговкин помага на Настя, а Лазо се отправя към мястото на нейното падане за да помогне на Ким, който също се подхлъзва там.

Първоначалните сведения са, че Ким е пропаднал в ледникова цепнатина, но впоследствие се изяснява, че се е хлъзнал по същата козирка и е останал на тесен перваз през нощта. Когато Пуговкин се присъединява по обяд на следващия ден, на място вече са и няколко височинни гида от Пакистан, както и членове на корейската екпедиция. Лазо се спуска до Ким, осигурява го и двамата започват да се изкачват по стръмната 80 градусова стена. По време на изкачването въжето се оплита в самохвата на Ким и при опит да го освободи, Ким, който е без пръсти и на двете ръце пада. Според Лазо е загинал мигновено.

Пуговкин и Лазо се връщат в Базов лагер в 9 вечерта, когато над върха вече вилнее силна буря.

*Настя Рунова беше с Иван Томов когато той почина в Лагер 4 след безкислородно изкачване на Лхотце през 2019г.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *