К2, 2021 – открито е тяло над Лагер 4


Открито е тяло над лагер 4 по маршрута Абруци, съобщава Акбар Саид от Lela Peak Expedition, който се намира в Базов лагер. 

Тялото е открито на около 400 м. над лагер 4 от алпинистите, фиксиращи въжета към върха, облечено е в жълто-черен пухен костюм. Има вероятност това да е тялото на един от изчезналите на 4 февруари над лагер 3 – Хуан Пабло Мор и Джон Снори са били облечени в тези цветове. 

Както е известно, Саджид Садпара, синът на третия изчезнал тогава – Мохамед Али Садпара, е в търсене на следи от баща си и спътниците му. Заедно с Елиа Сайкели и Пасанг Каджи той би трябвало да достигне лагер 4 днес. 

В същото време в Базов лагер са пристигнали приятели и роднини на изчезналите, включително Тамара Лунгер и приятелката на Атанас Скатов – Шени. 

Тамара Лунгер и Шени. Снимка: Тамара Лунгер

Вчера в лавина загина Рик Алън, опитвайки нов маршрут по югоизточната стена. Спътниците му Стефан Кек и Джорди Тосас бяха евакуирани с хеликоптер, Стефан Кек вече е в Скарду, а Тосас е останал в Базов лагер. Във връзка с това и с лошите условия към върха Карлос Гаранзо и Освалд Родриго Перейра решиха да останат в Базов лагер за да са готови да помогнат при нужда. Мирза Али вече прекрати експедицията на Karakorum Expeditions. Алпинистите се опасяват, че лошата комуникация между екипите може да доведе до нова трагедия, подобно на втория зимен щурм на К2 и скорошните събития на Броуд Пик. Отново на дневен ред е и проблемът с недостатъчните опит и умения на част от катерачите. 

Рик Алън Напуска Базов лагер на K2: Снимка Мирза Али

За зимния опит на К2 и изчезването на Али Садпара, Хуан Пабло Мор и Джон Снори може да прочетете в книгата Зима на 8000“. 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *