Сред сераците над лагер 3 на K2. Големият Серак и върхът се очертават отгоре. Снимка: Елиа Сайкели

K2: „Те вярват, че с пари могат да направят всичко” (explorersweb.com)


Неотдавнашните събития на Броуд Пик повлияха на тези в базовия лагер на K2, особено когато Фахад Бадар от Катар получи измръзвания на пръстите си, както и Анастасия Рунова.

„През деня имаше различни дискусии за неправилни действия и липса на организация“, пише Фотис Теохарис. „Ако се случи нещо подобно като на Броуд Пик [тук], трагедията ще бъде сигурна.“

Фахад Бадар получава лечение на измръзналите си пръсти в базовия лагер. Снимка: Фотис Теохарис

„Направи ми особено впечатление, че има хора, чиято първа планина е била просто връх Еверест и са дошли да ‘покорят’ K2“, добави гръцкият алпинист. Той отбеляза липсата на предишен опит и на технически умения за катерене сред някои хора в БЛ.

„Те вярват, че с пари могат да направят всичко безопасно, но Броуд Пик е доказателство, че това не е вярно. Стресът е очевиден за всички нас … Нещо не е наред за мен в цялата организация “, каза Теохарис, без да уточни точно какво не е наред.

Още няколко дни

Междувременно времето в базовия лагер на K2 продължава да е лошо, но прогнозите показват неизбежна промяна към по-добро. Според Гарет Медисън бурята изглежда отминава, но все още е доста ветровито по високото. Той очаква да стартира атаката на върха с екипа си през следващата седмица.

Екипите шерпи на Pioneer Adventure са фиксирали маршрута до лагер 4. Но заради навалялият нов сняг те ще трябва да преценят внимателно условията, особено над лагер 3.

Екипът, който иска да премине Западния гребен е готов

Екипът съставен от Йън Уелстед и Греъм Цимерман също е готов да стартира, след като времето се подобри. Те се сблъскаха с трудности при последното си начинание по гребена, когато излязоха извън маршрута и попаднаха на лош терен.

Западния гребен на К2. Снимка: Греъм Цимерман

„Напредъкът по Западния гребен е почти невъзможен в момента“, признава Цимерман. „Намирането на продължение в долната част на маршрута беше по-сложно от очакваното и ранният пролетен сняг създаде проблеми.“

Алпинистите обаче са имали време да проверят щателно маршрута от базовия лагер. Те се надяват, че летните горещини ще позволят на снега да се стопи от предимно скалистия Западен гребен.

„Прозорец за хубаво време е на път в края на седмицата и ние ще се върнем“, каза Цимерман.

Търсенето

Преди настъпването на лошото време, Елиа Сайкели, Пасанг Каджи Шерпа и Саджид Садпара достигнаха възможно най-високо, в стремежа си да разберат какво се е случило с тримата изчезнали алпинисти през февруари т.г.. Следвайки пъртината, пробита от екипите на шерпите, тримата търсачи достигнаха 7800 метра.

„Надявахме се да стигнем малко по-високо, но техническа безизходица ни блокира“, написа Сайкели.

От 7800 м, в безветрения ден, те поне успяха да летят с дроновете си под “гърлото на бутилката” до 8300 м. Потърсиха улики и разузнаха маршрута нагоре. “Засега няма следи [от изчезналите алпинисти]”, докладва Сайкели

Сайкели, който снима документален филм за драматичните събития от миналата зима на K2, прекара голяма част от времето, свързано с бурята, в базовия лагер, борейки се с лошата интернет връзка. Проблемите сполетяха сателитната кула, издигната наскоро на ледника Конкордия и изглежда, че повечето алпинисти трябваше да се върнат към бавните си сателитни устройства. „Последното изображение, което публикувах, ми отне четири часа, за да го кача“, написа Сайкели.

Втори опит: Рано сутринта на 24.07 екипът е тръгнал от БЛ и по обяд са достигнали Л1. Следим събитията и ще видим дали до края на юли ще има първо изкачване на К2.

Саджид Садпара на K2. Снимка: Елиа Сайкели

Източник: explorersweb.com


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *