Райнхолд Меснер и Михл Дахер на К2

Една от най-малко очакваните свръзки в историята на K2


През 1979 г. екип от опитни алпинисти застава под K2, в плановете им са редица амбициозни начинания, които водят до изкачване по нормалния маршрут, но не и в нормалния за епохата “обсаден” стил. 

Експедицията започва с амбициозния проект да се изкачи “Магическата линия” (завършен 7 години по-късно от Петер Божик, Пшемислав Пясецки и Войчех Вроц). След това Райнхолд Меснер прави опит за дръзко преминаване на югозападното ребро (през 1983 Дъг Скот повтаря, а през 1986 Томо Чесен го изкачва).
В крайна сметка единствената възможност за изкачване на върха остава нормалния маршрут по реброто Абруци – маршрутът на първото изкачване от 1954г. Макар и да изглежда като резервен вариант, това изкачване само по себе си е значителен успех, предвид, че се осъществява от екип само от двама и то без допълнителен кислород. На 12 юли 1979 Райнхолд Меснер и Михл Дахер стъпват на върха. 
За първи път К2 е достигнат без кислород едва предходната 1978 година от Джон Роскели, участник в американска експедиция до върха. Изкачването на Роскели е едва третото на К2 след първото преди 24 години и успешната японско-пакистанска експедиция от предишната 1977-ма. 
Това дава добра представа за лекия и бърз стил на двойката алпинисти при това изкачване на втория по височина връх на Земята през 1979 г., без допълнителен кислород.

 

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *