Photo: Simon Messner

Симон Меснер и Мартин Зиберер изкачиха класическия маршрут на Бонати на Матерхорн за ден


Симон Меснер и Мартин Зиберер изкачиха класическия маршрут на Бонати на Матерхорн за ден

“Сбъдната мечта” и “Невероятно приключение/мъчение” са думите на двамата, описващи изкачването. 

Почти митичния маршрут по севената стена на Матерхорн, прокаран от Валтер Бонати е мечта за много алпинисти. Меснер и Зиберер успяха да го изкачат само за 19ч, стъпвайки на върха в 11 вечерта. 

Северната стена на Матерхорн е една от емблематичните големи стени в Алпите. Самият Бонати преминава маршрута през 1965г, сам и през зимата. Това се случва сто години след първото изкачване на върха. Отнема му няколко дни. 

Сега Симон и Мартин успяват да се справят за по-малко от денонощие. Рано сутринта тръгват от Цермат и след 5 часа са в основата на стената. Макар и късно за старт на катеренето, те преценяват, че условията са подходящи. Поемат необвързани, за да пестят време, а когато теренът става по-предизвикателен, се осигуряват. 

През цялото изкачване ги съпровождат ниски температури, толкова ниски, че водата им замръзва и не успяват да пият и по глътка. Условията са толкова тежки, че след като не откриват никакво подходящо място за бивак, двамата решават че имат само един изход – да продължат. 

Нощта ги заварва на ледопада в горната част на стената. Жадни и изморени, те продължават само на светлината на челниците, пропускат излизането към върховия гребен и са принудени да катерят право нагоре към върха. Достигат го малко преди полунощ. 

Слизането е истинско предизвикателство за изморените и жадни алпинисти. Освен това и челника на Зиберер спира да работи още на върха. В два след полунощ достигат препълнената хижа Солвей, където най-накрая топят сняг и приемат първите си течности от часове насам.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *