Издирването по земя през 1983 г. Снимка: Rocky Mountain National Park Public Affairs

В САЩ откриха останките на скиор, изчезнал преди 38 години


Руди Модер (27 г.) изчезва по време на няколкодневен преход със ски на 13 февруари 1983 в Скалистите Планини в Колорадо, САЩ. Той е опитен скиор и планинар, съобщението за изчезването му е от 19 февруари, а на 20-ти започва издирване. 

Силният снеговалеж предишните дни заличава всички следи от Руди и спасителите не откриват почти нищо, което да им помогне в търсенето. Намерена е храна, както и спалният му чувал в снежна пещера, но посоката, в която е поел остава неизвестна. В издирването се включват спасители по земя със ски и снегоходки, лавинно куче и хеликоптер. След 4 дни търсенето е преустановено. През последващите пролет и лято има още няколко опита да се открие местоположението на Руди Модер. 

Чак в средата на август 2020 турист открива човешки скелет в улей, в близост до останки от паднала през зимата лавина. Районът е на 3500м надморска височина и съвпада с този, където е било съсредоточено издирването на Руди. Парковите рейнджъри оглеждат мястото, но настъпващи горски пожари ги принуждават да пренасочат усилията си другаде. След това настъпват снеговалежите. 

През лятото на 2021 те се завръщат в района на находката. Този път откриват ски, щеки, обувки и още лични вещи, които се смята, че са на Модер. Разследващите не успяват да докажат със сигурност, че останките са негови, но намерените вещи сочат едно – това е тялото на Руди Модер, изчезнал в планината преди 38 години.

Повече може да прочетете в прес съобщението на Парка (на английски)


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *