Предлагат двореца Саръгьол за обект на културното наследство


Ловната хижа Саръгьол да стане обект на недвижимото културно наследство, предлага министърът на околната среда и водите Асен Личев. 

Дворецът е в границите на НП Рила, където горите, земите и водните площи са изключителна държавна собственост. От февруари тази година със заповед на управителя на София Област, обектът е предоставен за управление на МОСВ. Саръгьол е обширна дървена сграда, използвана като ловна хижа по време на Третото българско царство. Построен е от Цар Фердинанд през 1914 г. Намира се на маркирания маршрут между хижите Чакър Войвода и Марица. 

В непосредствена близост са и границите на Централен Рилски Резерват, най-голямата популация на балканска дива коза в страната, запазени местообитания на кафява мечка и глухар. 

“Съчетаването на историческото значение на обекта с уникалния ландшафт и богатото биологично разнообразие в района предпоставя да бъдат положени необходимите грижи за съхраняване на хижа “Саръгьол”, се казва в писмото на МОСВ.

МОСВ предвижда хижата да бъде обособена като научно-координационен център за обмяна на опит и провеждане на обучения между експерти от системата на министерството и учени, занимаващи се с изследване и мониторинг на биологичното разнообразие. В активния летен сезон сградата може да стане достъпна и за посещения на туристи с културно-познавателна цел.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *