ПСС с подробности за тежката акция под вр. Джано в Пирин


Планинската спасителна служба публикува на сайта си подробен разказ за тежката спасителна акция от 30 октомври. В нея беше ангажиран и хеликоптер от военната база в Крумово, но въпреки всички усилия пострадалата жена почина от нараняванията си. 

Малко преди 15 ч. на 30 октомври през тел. 112 в Централния денонощен пост (ЦДП) на Планинската спасителна служба при БЧК е получен сигнал за инцидент в района на вр. Джано в Пирин. Жена на 53 г. се е подхлъзнала по заледен склон и е в тежко състояние. Незабавно към върха тръгват планинските спасители от база Банско и от отряда в Добринище. 

Първи до мястото на инцидента успяват да стигнат спасителите Иво Валеов и Димитър Пицин, които оценяват състоянието на пострадалата като много тежко и медицинската намеса не търпи отлагане. Поискано е разрешение за хеликоптер, който достига мястото на инцидента малко след 17ч. ранспортирането до линейката, чакаща на началната лифтова станция, е осъществена само за 6 минути, а цялата операция до предаването на пострадалата на екипа на Спешна помощ, продължава 35-40 мин. 

По-късно медиците съобщават, че травмите на потърпевшата са били несъвместими с живота. 

Планинските спасители отново предупреждават, че в планината по всяко време на годината е необходимо голямо внимание и подходяща екипировка, както и задължително съобразяване с условията. През тези дни времето в по-ниските части е много приятно и подходящо за разходки, но условията по най-високите части са зимни и опасността от подхлъзване е огромна.

Целият текст прочетете тук

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *